Дритан демантовао ДПС медије о руским сајберима: Не знамо ко стоји иза ових напада!

0
дритан

Дритан Абазовић

Сајбер напади уопште нису безазлени. Свака озбиљна држава прати кад јој се дешавају одређене ствари, позивам све да дамо допринос стабилизацији и да у овом будемо заједно у циљу заштите грађана и институција. Не треба уносити панику и оптуживати људе без доказа, поручио је премијер Дритан Абазовић након састанка Вијећа за националну безбједност.

– Захваљујем међународној заједници и НАТО-у на помоћи, али треба да прође одређени рок да би неко могао физички да дође. потребно је да дођу експерти из партнерских земаља да некако помогну, додао је он.

Навео је и да ће формирати оперативни тим како би могли превентивно да дјелују.

– Напади су почели у суботу ујутру 20. августа који и даље трају. Напади нису безазлени. Они су у овог тренутка били усмјерени на јавну праву и инститицује Црне Горе. Ми ћемо позвати људе који су из привреде и академске заједнице да помогну стварању алтернативе. Држава ЦГ тражити експертску помоћ за повратак података који су преузети као и за превенцију свих напада. Покушаћемо да што више санирамо штету. Сајбер напади нису непознати другим државама, али треба повећати безбједност како у државним, тако у приватним компанијама. Учинићемо све да УП и АНБ и остале институције које су од виталног значаја врате у мрежу. Не бих уносио додатну панику, казао је Абазовић.

Прочитајте још:  Муслимани БИХ настављају да вређају: „Република Српска геноцидна творевина која се окотила 9. јануара“!
Он је додао да нажалост живимо у ери гдје ће сајбер напади бити што учесталији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Мислим да ћемо у току наредне имати информације за све чланове вијећа. Оперативни тим ће обавјештавати Вијеће шта се дешава и колика је штета, нагласио је Абазовић.

Прочитајте још:  Циркус се наставља: И пети пут прекинуто гласање у Шавнику
Премијер је навео да су разговарали о томе ко стоји иза ових напада, али нису могли да потврде да ли иза напада стоји појединац, група или држава.

– Упознати смо да је у оваквим нападима у другим државама стајао и захтјев, али то овдје није случај. Неколико институција је нападнуто, између осталог, нападнуто је Министарство финансија. Они су успјели да направе бекап за неке податке, објаснио је Абазовић.

Прочитајте још:  Абазовић: Мој брат је врхунски генетичар, Вучић му је “поклонио” клинику у Београду
Подсетио је да су имали и овакву ситуацију и прије него што се формирала влада.

– Слали су се мејлови школама, али и упозорења. Сад имамо сличну ситуацију у другом облику и имамо сајбер нападе у петак увече Не говорим да су случајеви повезани, али држава прати када јој се дешавају одређене ствари. Сви дајмо допринос стабилизацији, ово није партијско питање, поновио је он.

Српска24.ме

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *