И даље ћемо плаћати боравак Ане Брнабић у Јованкиној вили

0
Ана Брнабић

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Нова Влада Србије неће доживети промене када је реч о месту премијера. Јер, председница Владе ће и даље бити Ана Брнабић, саопштио је председник Србије Александар Вучић, што значи да ће “Ана из Ја(р)кова” остати у вили у којој је живела Јованка Броз.

– У складу са Уставом, након што сам саслушао мишљење представника изборних листа, донео сам одлуку о предлогу кандидата са председника Владе Србије. Одлука је била компликована и сложена, и унутар највеће странке у земљи, и сва три кандидата за председника Владе ће бити чланови Владе. Када је дошло до избора између Ане Брнабић и Милоша Вучевића ниједна страна није превагнула, јел имају јаку подршку у странци. Предлажем Народној скупштини Ану Брнабић за председника Владе – рекао је Вучић и додао:

– Ана неће бити премијерка четири године, њен мандат ће трајати краће, јер ће 2024. године доћи до промене у Влади Србије. Биће много промена у Влади, пред нама су велики задаци. Ово је наш договор, овде су и Ана и Милош и Синиша, код нас нема трзавица и проблема. Ми смо за ово време постали пријатељи и знамо шта радимо. Знамо колико је важно да сачувамо мир и стабилност – саопштио је Вучић приликом обраћања јавности из Председништва.

Дакле, на челу Владе Србије се ништа неће променити, па ће тако Владу, барем на папиру, водити и даље Ана Брнабић, која мора да разуме како да разуме.

Али, и оно што је битније за Брнабићку – неће морати да мења резиденцију, будући да остаје у вили у Булевару кнеза Александра Карађорђевића, у којој је била и у претходном мандату. Наравно, грађани Србије ће све то плаћати, само што није познато колико, пошто се и цена реконструкције крије од јавности као “змија ноге”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Данас у 20х престаје рад кафића, ресторана, тржних центара, али и јавни превоз

Промена Уредбе

Иначе, да би премијерка Србије могла да се усели у велелепни објекат у ком је живела Јованка Броз, било је неопходно променити Уредбу о непокретностима за репрезентативне потребе Републике Србије.

У тој уредби “Јованкина” вила није имала статус резиденције, у којима могу да живе председници владе и државе, већ се водила као репрезенативна зграда која се могла користити за “репрезентативне потребе државних органа, функционера и лица која представљају Србију”.

Иначе, на исти начин омогућено је Томиславу Николићу да и по истеку мандата шефа државе настави да живи у до тада председничкој вили у Ужичкој 23.

Најлепша вила, цена реконструкције тајна

Вила у којој живела Јованка Броз и раније је важила за најлепшу државну вилу, иако је до пре коју годину била потпуно руинирана. Њена реконструкција наводно је почела 2019. године, а ко је добио посао, колико је све то коштало грађане Србије није обелодањено. Медији су раније објављивали да је цена реконструкције 30 или 50 милиона динара, али је питање да ли је та цифра тачна.

Наиме, директор Републичке Дирекције за имовину Јован Воркапић раније је изјавио да је за комплетну реконструкцију тог објекта потребно око 2,5 милиона евра.

Ово је иначе било прво озбиљно реновирање те виле на Дедињу након 1961. године, односно после скоро шест деценија. Мада је све ове године била под заштитом државе, тај објекат до пре годину дана био је руина, да би у међувремену преуређен до непрепознатљивости. Сваки делић фасаде, крова, столарије… пажљиво је обновљен, укључујући и двориште, ограду, али и околне тротоаре.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *