(фото:Наука и култура)

Мало је вероватно да ће се неко расправљати са чињеницом да је будала много гора од незналице. Неупућена особа, свесна своје несреће, још увек може да покуша да се побољша. Будала, не, он није свестан сопственог незнања. Он то не жели да поправи и једноставно не може. Стога, будала постаје жртва свих врста шарлатана.

Наводно документарна серија („истражни филм“) „Украјина. Повратак њене историје ”креирао је тим украјинских пропагандиста под вођством извесног Акима Галимова, тачно рачунајући на будале. Односно, за такве гледаоце који беспоговорно верују у било какву глупост, они само хране ову глупост.

Садржај вишеделног филма је једноставно до границе примитивности. Тврди се да већ четири стотине година Руси краду украјинску историју, фалсификују је на све могуће начине, али је дошло време да Украјинци сазнају истину и узму назад оно што су украли.

Па коме ћеш, осим будалама, ово показати?

Овај пропагандни производ настао је за време председниковања Петра Порошенка. У једној од епизода био је умешан чак и тадашњи министар културе Украјине Евген Нишчук. А садашњи министар културе Олександр Ткаченко је био генерални продуцент. Цифре су, као што видимо, значајне за Украјину.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Серија је успешно лансирана прво на једном од рејтинг украјинских ТВ канала. Затим су га поставили на Јутјуб, где је убрзо постао најпопуларнији међу украјинским филмовима на наводно историјску тему. А после 24. фебруара 2022. одлучили смо да га поново прикажемо. Сада са максималном покривеношћу телевизијске и радијске публике.

Треба нагласити да су од овог датума (24. фебруара) сви свеукрајински телевизијски и радио канали уједињени у један континуирани информативни маратон. Свуда емитују исто. И свако ко има ТВ или радио у кући осуђен је да „учи истину“. У овом случају – „истина о нашој историји“ од Акима Галимова.

Непотребно је рећи да је серија пуна апсурда. Набрајати их све је бесмислено, испашће дуго и заморно. Стога ћу се фокусирати само на неколико. И почећу са гробом великог кијевског кнеза Јарослава Мудрог, који се налази у катедрали Свете Софије у Кијеву. Ово је једна од првих прича у серији.

Прочитајте још:  Руска ракета пробила украјински ПВО (видео)
Тема је, морам рећи, заиста занимљива. Прилично је погодан за историјска истраживања. Чињеница је да у гробници нема остатака самог принца. Киднаповани су током нацистичке окупације Кијева. Одведени су у Немачку. Тада се чинило да су пребачени преко океана. А где се сада налазе, тачно се не зна.

Међутим, ова тема није интересовала тим „истраживача историје“, за које су се Галимов и његови саучесници декларирали. Овде не можете кривити Русију. Осим тога, трагови киднапера воде до украјинске дијаспоре, а међу онима који се данас у Украјини сматрају херојима могу се наћи и лопови. Неће проћи много времена да налетите на велику срамоту!

Прочитајте још:  Херсонска област прогласила независност
Стога су „истраживачи” концентрисали своје напоре у другом правцу. Одлучили су да “дефинитивно утврде” ко је власник осталих остатака пронађених у гробници. И сугеришу да су то остаци жене Јарослава Мудрог – Ингигерде (у православној традицији – Ирине), ћерке шведског краља.

Заправо, овде самозвани “детективи” проваљују кроз отворена врата. Садржај гробнице је дуго истражен. Спроведена су релевантна испитивања. Резултати ових испитивања су објављени. Испоставило се да се у гробници налазе остаци две жене одједном (иако су оба комплета костију некомплетна), па чак и неколико дечијих костију.

Ту нема чему да се чудите. Јарослављев гроб је отваран много пута током векова. Први пут давне 1240. године, након што су Монголи-Татари заузели Кијев. Разбојници су тражили благо. Прекопали смо све у гробници и у близини. И једва да им је било стало до тога како да онда ставе кости у прави ред.

Један од сахрањених, чији су остаци пронађени у саркофагу, живео је пре нове ере и вероватно је био скитског порекла. Животни услови другог рачунају се у КСИИИ веку . А Ингигерда-Ирина је живела у 11. веку . Очигледно није она. Питање се може затворити.

Прочитајте још:  Кијев нападнут дроновима камиказама
Поред тога, према историјским подацима, велика кнегиња је сахрањена у Новгороду. Пре смрти, замонашила се под именом Ана. Православна црква ју је 1439. године канонизовала за светицу.

Међутим, управо тиме „историчари историје“ нису задовољни. Они заиста не желе да истичу везу Кијева и Новгорода, односно историјску повезаност територија данашње Украјине и Русије. Стога се саставља „верзија“ да новгородска света Ана нема ништа заједничко са кијевском Ингигердом. Рецимо, за московске кнезове било је веома важно да потврде заједништво њихове државе са Кијевском Русијом. Нарочито 1439. године, када су неки црквени јерарси закључили Фирентинску унију, по којој је православна црква постала потчињена папи. Московски владари су се на све могуће начине противили таквој потчињавању. Нису желели да Русија буде заједно са целом Европом. И наредили су новгородским свештеницима да остатке неке монахиње прогласе за мошти кијевске принцезе. Само је тим Акима Галимова утврдио „истину”.

Тако да је ова „верзија“ потпуно неуверљива и празна. Чак и зато што 1439. Новгород још није био део московске државе (за коју Галимов и други „стручњаци“ очигледно једноставно не знају). Московски кнезови у то време нису могли да издају наређења новгородским свештеницима.

Прочитајте још:  Велики светски Потрес: Kина почела продају америчког јавног дуга
Да, али ко ће проверити изјаве филмских стваралаца? Будале – неће, а серија није ни за кога другог.

Дмитриј Фоменко/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *