Женама у Ирану дозвољено да присуствују мушком фудбалу

0
иран, ирана

Иранфото: © Reuters / Lisi Niesner / RT

Иранске власти су дозволиле женама да иду на фудбалску утакмицу за мушкарце, јавља Гиви Твалтвадзе, спортски репортер ТВ канала МИР 24.

На засебном перону, уз одређена ограничења, са специјалним улазницама, али што је најважније, дозвољено им је да гледају утакмицу мушког националног првенства у Техерану. На стадиону од 100.000 места, само 500 места је додељено женама. Карте од две долара су одмах распродате и одмах су се појавиле на црном тржишту по 35 пута већој цени. Међутим, није било празних места. Иза ограде стадиона било је на стотине навијача који нису добили жељену карту.

„Када сам сазнао за ову вест, био сам толико узбуђен да сам чак и заплакао.

„Нисам добио карту. Веома, веома ми је жао.”

Прочитајте још:  САД неће моћи да реше ситуацију на Корејском полуострву по шаблону Ирака
Жене су слободно посећивале утакмице све до Исламске револуције. Након 1979. нова влада је озбиљно ограничила права жена. Не постоји званична забрана одласка на фудбал, али су строго кажњени они који су се обукли у мушку одећу да би гледали утакмицу са трибина. У 2019. години дошло је до делимичног ублажавања режима, а навијачи су могли да присуствују квалификационој утакмици своје репрезентације за Светско првенство. А годину дана касније – утакмица азијске Лиге шампиона.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Женски спорт у Ирану је генерално веома деликатна ствар. Можете да тренирате, али уопште није јасно како да растете и побеђујете. Мушкарцима је, на пример, забрањено чак и да гледају девојке које се баве спортом. Само жене могу да их спремају за стартове, суде и гледају са трибина. Званично снимање видеа и фотографија је забрањено, тако да ниједан мушки тренер не може да им помогне ни на даљину. Али има успеха. Иранска женска футсал репрезентација је двострука првакиња света. Иран је 2016. године имао и свог првог освајача олимпијске медаље, теквондоисту Кумија Ализадеха. Четири године касније емигрирала је у Токио и сада игра за Немачку.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *