Немачка је рај за прање новца, годишње се „опере“ око 100 милијарди евра

0

У Немачкој се сваке године “опере” око 100 милијарди евра, због чега се та замље често наводи као “рај за прање новца”, а стручњаци сматрају да у најмоћнијој европског држави има још доста простора да се унапреди борба против тог облика криминала.

Прочитајте још:  Немачке власти су низак рејтинг владе објасниле радом „руске пропаганде“
У извештају који је припремила међувладина организација са седиштем у Паризу Финанциал Ацтион Таск Форце (ФАТФ) наводи се да државни органи успевају да прате токове само један одсто од тих 100 милијарди и истиче да тај новац потиче од илегалних активности, као што су кријумчарење дроге, оружја и људи, преноси агенција В4.

Немачка је свесна величине тог проблема, али експерти из ФАТФ кажу да недостаје примена одговарајућих мера и посебно указују да би много могло да се уради на унапређењу сарадња федералне и регионалних влада.

Како се наводи, економски значај Немачке и њене разгранате међународне везе ту земљу чине веома атрактивном за све који желе да оперу нелегално зарађени новац, на пример кроз сумњиве уговоре о изградњи некретнина или индустрију коцке.

Прочитајте још:  Стара традиција у Немачкој
Према мишљењу стручњака из ФАТФ, највећи проблем је супервизија нефинансијског сектора, а разлог је чињеница да је за то на савезном нивоу задужено више стотина институција, па координација између регионалних власти остаје велики изазов.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На основу препорука ФАТФ, савезна влада је почела да предузима неке кораке, па је тако ове седмице министар финансија Кристијан Линднер представио предлоге за много ефикаснију борбу против прања новца и истакао да је циљ владе „да велика риба на крају буде ухваћена у мрежу“.

Да би се то остварило, Линднер је предложио формирање нове институције – Савезне полиције за финансијски криминал, која би имала максимална овлашћења у борби против прања новца.

Прочитајте још:  Још није секс, него политика
У савезним државама, међутим, нису уверени да ће то довести до већег напретка, па је тако министар финансија у Влади Баварске Алберт Фуракер рекао да савезна влада и сада има законске могућности да се избори са тим проблемом и поручио да формирање још једног „мамутског тела“ није решење.

ФоНет

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *