Преминуо Михаил Горбачов

0

Михаил Горбачов (Фото: Јутјуб)

Последњи председник Совјетског Савеза Михаил Горбачов преминуо је у 92. години после тешке болести.

Прочитајте још:  ВАШИНГТОН У ЧУДУ: Американци сакрили базу у лед, Руси је открили за пет дана (ВИДЕО)
Михаил Горбачов је био политички вођа Совјетског Савеза од 1985. до 1991. и Генерални секретар Комунистичке партије Совјетског Савеза.

Рођен је 2. марта 1931. године у месту Привољноје близу Ставропоља у јужној Русији.

Прочитајте још:  Индија: Више од 8.000 особа извршило самоубиство током првог таласа пандемије
Горбачов је Комунистичку партију Совјетског Савеза ступио 1952. у својој 21. години, а 1966. је добио дописну диплому агронома-економисте од Пољопривредног института. Његова каријера је напредовала брзо и 1970. је именован за Првог секретара за пољопривреду, a следеће године је постао члан Централног комитета.

Од 1972. је био на челу совјетске делегације у Белгији, а две године касније, 1974. је постао представник у Врховном совјету и председник сталне комисије за питања омладине. Пет година касније, Горбачов је унапређен у Политбиро.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након смрти Константина Черњенка, Михаил Горбачов је изабран за Генералног секретара Комунистичке партије Совјетског Савеза 11. марта 1985. Постао је први лидер партије који је рођен након Руске револуције 1917. године.

Сматра се лидером који је кроз процес “перестројке” започео процес реформи које су требале да подигну совјетску привреду, која је већ од почетка осамдесетих година почела да стагнира.

Једна је од најзначајнијих политичких фигура друге половине 20. века. Добитник је Нобелове награде за мир 1990. године, јер је допринео окончању Хладног рата и дозволио поновно уједињење Немачке.

Након потписивања споразума о престанку постојања СССР-а, 1991. године, поднео је оставку на место председника.

Противници његове политике осуђивали су га за убрзани распад Совјетског Савеза који је, како сматрају, довео до пада глобалног утицаја Русије и убрзао економски колапс земље који је уследио.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *