Запад врши притисак на Београд – Вучић игра своју завршницу

0

(фото:ФСК.РУ)

Руско руководство жели да добије од Србије гаранције спремности да и даље буде стратешки партнер Русије на Балкану.

Србија је данас једина земља у Европи која није увела санкције Русији. Ова чињеница је озбиљан иритант за САД и ЕУ, а они су нагло појачали притисак на Београд. Српску престоницу је недавно посетило више десетина делегација, које су јасно ставиле до знања: Вучић мора да призна независност Косова и да стриктно следи упутства Вашингтона и Брисела. У супротном, њему и Србији као таквој биће уведене санкције, а санкције су толико јаке да ће бити речи о самоодржању и избора неће бити. Немачки канцелар Олаф Шолц отворено је запретио Србима да никада неће ући у ЕУ ако не уведу санкције Русији. И то упркос чињеници да је прошле године комесар ЕУ поднео извештај у коме је наведено: Србија „још увек није спремна за улазак у Унију“,

Прочитајте још:  СKАНДАЛ НА Н1: ТРАЖЕ ДОЖИВОТНУ ЗАБРАНУ УЛАСKА У СРБИЈУ СРБИМА ИЗ РЕПУБЛИKЕ СРПСKЕ! (ВИДЕО)
Догађаји у Европи се убрзано развијају и прете коренитим променама, а ЕУ намерава да делује одлучније. Штавише, председник Србије је данас човек на кога Запад одавно полаже наде. А.Вучић је још 2016. године био на челу „проевропске коалиције” партија са слоганом „убрзајте у Европу”, а агенција АР је то прокоментарисала на следећи начин: „Оставио је проруске снаге иза себе”. На Западу се сматра јединим политичарем који ће својим „прагматичним национализмом“ моћи да спречи „непрагматичне радикале“ да дођу на власт. Данас се на њега гледа као на особу која мора да стане на крај са Косовом и другим проблемима – време је за отплату дугова.

Александар Вучић је веома поносан што је омладински шампион Београда у шаху и уверен је да је научио да рачуна потезе. Али у политичком животу се показало да је вештина маневрисања била много важнија, а он је њоме много боље савладао. Из Вучићевих мемоара: „Интервјуисао сам Караџића и играо шах са Ратком Младићем. Бивши радио новинар и будући српски лидер са 26 година постао је генерални секретар Радикалне странке, на наговор њеног тадашњег лидера Војислава Шешеља, који је свог штићеника назвао „апсолутно проруским човеком“. Вучић је чак успео да ради као министар информисања у Влади Милошевића!

Од 2003. уместо Шешеља ухапшеног у Хагу (иначе, држан је у истражном затвору 11 година!) Николић је постао лидер радикала, а 2008. Николић и Вучић су напустили Радикалну странку Напредна странка коју су створили. Када је Николић изабран за председника Србије, А.Вучић је преузео функцију министра одбране, а потом и премијера. Након тога је Николићу најавио жељу да се кандидује за председника и остварио циљ на следећим изборима. У јуну 2017. А.Вучић је заменио Николића победивши са слоганом „Пожурите у ЕУ“, а за њега је гласало више од 55 одсто бирача. Вучићева коалиција је 2020. године на скупштинским изборима освојила 243 од 250 мандата. У априлу 2022, председник Александар Вучић је задржао своју функцију, победивши у првом кругу (добио је 58,59% гласова), али је његова Српска напредна странка изгубила више од четвртине гласова, са 60 одсто на 43 одсто. Индикативне су речи самог А. Вучића: „Утицај украјинске кризе на изборне резултате је био огроман… Сам сам крив. Његов противник, бивши начелник Генералштаба, генерал-потпуковник Здравко Понош саркастично је приметио: „Никад не реци никад НАТО-у“…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вучић је 18. августа у Бриселу, под покровитељством ЕУ, разговарао са премијером сепаратистичког Косова Аљбином Куртијем. Враћајући се у Београд, председник Србије се најпре састао са америчким амбасадором Кристофером Хилом: „Током разговора разговарано је о актуелној ситуацији у региону, која се развила после последње рунде дијалога Београда и Приштине, одржане прошле недеље у Бриселу. ” Вучић је једном америчком дипломати рекао да Срби који живе на Косову и Метохији траже формирање Заједнице српских општина. На основу тога, према речима српског лидера, важно је да се Приштина држи договора да косовски специјалци могу да крену на север само уз сагласност НАТО-а и градоначелника четири општине у којима живе Срби. К.Хил је још једном изјавио да су САД забринуте што Србија не подржава антируске санкције,

Специјални представник америчког Стејт департмента за западни Балкан Габријел Ескобар и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак допутовали су 23. августа у Приштину. После преговора са локалним лидерима, појавили су се у Београду, где их је примио председник А.Вучић. Ескобар је 26. августа рекао за ТВ канал Н1 (српско одељење ЦНН) да наратив „Косово је Србија“ треба заборавити и заменити га са „Косово и Србија су Европа“. Шеф европске дипломатије Жозеп Борел је са своје стране истакао да ће захваљујући постигнутим споразумима „косовски Срби, као и сви остали грађани, моћи слободно да путују између Косова и Србије користећи своје личне карте“. Ове поруке изазвале су толики налет емоција у друштву да се 27. августа А. Вучић обратио народу детаљним говором.

Он је потврдио да Приштина укида захтев да се пасоши косовских Срба замене локалним документима, а Албанци добијају право да уђу у Србију са личним картама које издаје Косово. Истовремено, таква одлука се не може тумачити као признање једнострано проглашене независности Косова и не може се сматрати пристанком Београда да одступи од Резолуције СБ УН број 1244. Што се тиче пререгистрације аутомобила са таблица које су издале српске власти на косовске таблице, рок који је Приштина одредила за локалне Србе продужен је до 31. октобра и то питање остаје отворено.

Прочитајте још:  Путин: САД користе Украјину као овна против Русије
Вучић је најавио и одлуку да Ану Брнабић препоручи за премијерку. Неће бити проблема са усвајањем у парламенту – 2. августа је већином гласова за председника скупштине изабран Владимир Орлић из владајуће Српске напредне странке Вучића. Да, и сама Брнабић у Србији је позната политичка личност. Први пут је на челу Кабинета министара била 2017. године на предлог А.Вучића, који је тада дошао на власт, а раније (2016-17) била је министарка државне и локалне самоуправе. Александар Вучић је тада био премијер, тако да се добро познају.

Према речима председнице, „њено искуство је неопходно за припрему за ову јесен и зиму” и решавање других проблема, укључујући и питање приступања Србије санкцијама Руској Федерацији. Остаје да се примети да је Брнабић завршила два западна универзитета, дуго радила у УСАИД-у, који је у Руској Федерацији 2012. године проглашен непожељним због мешања у унутрашње ствари и заузима отворено антируски став. Коначно, она је отворена лезбејка, односно у потпуности се придржава „европских вредности“.

Председник се дотакао и теме Европрајда, паневропског скупа лезбејки, хомосексуалаца, транссексуалаца и тако даље, заказаног за 12.-18. септембар. 95 одсто Срба је категорички против ове „параде срама“, али је Вучић већ рекао да га јавно мњење не занима. У Београду су 14. августа одржане масовне демонстрације подршке традиционалним породичним вредностима. Познати српски политичар, лидер Ослободилачког покрета Млађан Ђорђевић, тврди да „заслуга што је Србија још 2019. године добила право да организује Европрајд у потпуности припада председнику Александру Вучићу, који је желео да Западу покаже докле је његова земља напредовао у одбрани људских права и развоју демократије”.

Проблем је, рекао је Ђорђевић, што хомосексуалци намеравају да одрже седмодневну манифестацију широм Србије, обилазећи манастире и држе предавања у српским школама. Међу демонстрантима 14. августа било је много атлетских мушкараца који су директно изразили своје намере у случају „догађаја“. Вучићевом огорчењу није било граница: „Не видим ред да се Косово брани. Али у Београду има да се победи, поготово они који су слабији. Нећете имати ту прилику.”

Прочитајте још:  Руска застава над зградом администрације Красног Лимана
Било како било, председник је у свом говору 27. августа најавио да ће „Парада поноса”, најављена у септембру, бити отказана или одложена… „Ово кажем не зато што сам срећан, већ зато што не можемо да време када имамо Отворени балкански састанак у Београду, када је тешка криза на Косову и Метохији, која неће престати до 31. октобра, а бојим се да ће се само продубити.

Посебно се истиче помињање Отвореног Балкана. „Отворени Балкан“ је програм „прекограничне иницијативе“ који спонзорише ЕУ. Њена суштина је да се Београду нуди да део своје земље на северу Косова замени за део земље на југу покрајине. И то упркос чињеници да је цело Косово историјски српска земља! Не само да је руководство Србије пристало на такве преговоре, А. Вучић заједно са албанским премијером Едијем Рамом активно промовише овај пројекат, који је модерна верзија „велике Албаније“. Албански председник Бајрам Бегаи посетио је 15. августа Косово, али Србија није упутила протестну ноту Тирани, што никога није изненадило. Као и то што је Српска православна црква недавно дала аутокефалност Македонској цркви, напуштајући вишевековно српско црквено наслеђе.

У обраћању народу, председник А. Вучић је велику пажњу посветио економској ситуацији у земљи. Није штедео на наредним хвалоспјевима Русији, која Србији „обезбеђује најјефтинији гас у Европи и подржава је на Косову“. Према његовим речима, потребно је 3,2 милијарде кубних метара гаса, по уговорима са Москвом земља добија 2 милијарде кубних метара гаса по фантастичној цени, чиме је уштеђено 4,8 милијарди евра. Према плановима руководства Србије, до 15. септембра резерве гаса ће износити400 милиона кубних метара, до 15. октобра – до 600 милиона. Циљ је 700 милиона кубних метара, што ће задовољити потребе земље за 11 милиона кубних метара горива током хладног периода. „На срећу, успели смо да купимо гас од Русије пре овог тешког времена, иначе бисмо банкротирали“, закључио је председник.

На то је председников оптимизам пресушио и приметио да се Србија свакодневно суочава са „десетак нових проблема”. Он је потврдио да од 1. новембра, због санкција ЕУ које су уведене против Руске Федерације, та земља неће моћи да прима нафту из Русије, која се сада допрема танкерима преко Јадранског мора, а затим нафтоводом кроз Хрватску. Вучић је још средином јуна позвао Србију да се припреми за тешку зиму, „која је повезана са санкцијама које су већ на снази, а ко зна какве ће још санкције бити уведене до тада”. Што се тиче захтева Запада да се придружи санкцијама Руској Федерацији, Вучић је одбио да буде конкретан: „Не обећавам ништа, обећавам само народу да ћемо штитити нашу политику колико год можемо.

А шта је са Русијом? Посета руског министра спољних послова Београду, планирана за 6-7. јун, отказана је у последњем тренутку. Јасно је да одлука о забрани авиона руског министра није донета у престоницама суседа Србије. Сергеј Лавров је одмах саопштио да је позвао свог српског колегу Николу Селаковича „да посети Москву у блиској будућности“. Састанак је одржан 22. августа, али је са српске стране у њему учествовао начелник Министарства унутрашњих послова Александар Вулин. Неки српски политички аналитичари овај необичан формат објашњавају чињеницом да би у садашњој ситуацији посета шефа српског МИП Москви „недвосмислено негативно перципирана од Запада, што председнику Вучићу уопште није потребно, Вулин је многи на Западу не схватају озбиљно.” Прва је кружила порука о резултатима московских преговораМинистарство унутрашњих послова Србије, фокусирајући се на уверавања свог министра да „Србија на челу са председником Александром Вучићем не заборавља вековно братство са Русијом“.

Руско руководство жели да од Србије добије гаранције да ће и даље бити стратешки партнер Русије на Балкану, али Београд и даље покушава да балансира између Русије и Запада. Почетком августа руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко дао је изјаву о могућим изгледима за стварање руске војне базе у Србији. Амбасадор је истакао: „О питању размештања руских војних база на територији српске државе одлучују само Београд и Москва. Стварање руске војне базе у Србији је суверена ствар ове земље, плус то је питање интереса саме Руске Федерације.

Прочитајте још:  Kорона вирус, туризам, економија и Србија: "Пандемија нас је гурнула на ивицу пропасти"
Био је то покушај сондирања ситуације, а покушај је успео – дигла се бура у Београду. Српски медији и стручњаци замерили су Русији да „ширењем информација о руској бази намерно подрива интересе Србије у тренутку када је под притиском Запада у вези са формирањем нове владе и одлуком да се придружи санкцијама. против Руске Федерације“. А београдски Блиц, утицајан и близак власти, чак је оптужио Русију да „покреће хибридни рат против Србије“.

А. Вучић је с тим у вези рекао: „Србији нису потребне ничије војне базе. Одржаће војну неутралност и савезничке односе. Она се неће стидети својих веза са Русијом, Кином, САД и ЕУ, али ће се бринути о себи. Али Александро Педраза, шеф америчке Канцеларије за одбрамбену сарадњу (ОДЦ ), која координира интеракцију српске војске са Пентагоном, рекао је да је један од приоритета војне сарадње САД и Србије развој базе Југ као „Главни центар за обуку Војске Србије по НАТО стандардима и обуку српских специјалних снага за учешће у мировним операцијама.

Референца: велика војна база „Југ“ отворена је 23.11.2009. Налази се у општини Бујановац, која је претежно насељена албанским становништвом и која се налази директно на ивици Косова. Удаљеност до границе са Северном Македонијом је 30 км, до границе са Бугарском – 90 км.

Прочитајте још:  Русија послала нацрт изјаве Савету безбедности УН у којој се осуђује израелски напад на конзулат у Дамаску
Почетком августа белоруски председник Александар Лукашенко је упозорио: „Србија би желела да седи на три столице – ЕУ, САД и Русија, али то више неће успети“. Тешко је не сложити се с њим.

Антон Веселов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *