ЕУ обезбедила Украјини више од пет милиона таблета против радијације

0

(Фото: Пиксабеј)

Европска унија обезбедила је Украјини више од пет милиона таблета против радијације, док расте страх од несреће у највећој европској нуклеарној електрани у Запорожју, која је под руском контролом и недавно се нашла на удару ватре, а обе стране криве једна другу за нападе.

Како преноси Радио Слободна Европа (РСЕ), у неким областима званичници већ деле пилуле, које могу да спрече тело да апсорбује радиоактивни јод. Становницима је речено да га узимају само ако се потврди цурење радиоактивних честица. До сада су само људима који живе у кругу од 50 километара од електране понуђене таблете калијум јодида, али Европска унија даје Украјини више од пет милиона доза које би омогућиле много ширу дистрибуцију.

Иако су недавне борбе у тој области проузроковале одређену штету електрани, до сада није забележено повећање нивоа радијације. Ипак, званичници су забринути да би даља штета могла да изазове цурење радиоактивних честица, што би се могло проширити на велику површину.

Нуклеарна агенција Уједињених нација је неколико месеци захтевала приступ објекту, а тим је стигао у Украјину у нади да ће му коначно бити дозвољено да прегледа локацију наредних дана.

(Н1)

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *