Осуђенима за злочине над Србима одгођено издржавање казне

0

(фото:Политика)

Сенаду Џанановићу и Едину Гаџи, правоснажно осуђенима на укупно 16 година затвора за злочине над српским цивилима у сарајевском насељу Алипашино Поље, одгођено је издржавање казне до краја октобра због њиховог здравственог стања, потврђено из Суда БиХ.

“Џанановићу је одгођено издржавање казне затвора до 26. октобра, а Гаџи до 27. октобра због околности прописаних чланом 145 став 1 тачка 1 Закона о извршењу кривичних санкција, притвора и других мера БиХ, тачније због здравственог стања осуђених” – речено је Срни из Суда БиХ.

Апелационо веће је у марту потврдило првостепену пресуду из јуна 2021. године, према којој су Џанановић и Гаџо осуђени као припадници Територијалне одбране “Стела” и специјалних јединица такозване Армије БиХ под командом Јусуфа Празине и Самира Кахвеџића.

Џанановић је осуђен на 11, а Гаџо на пет година затвора.

Они су проглашени кривим за учешће у незаконитом затварању у објектима ТО-а “Стела” на Алипашином Пољу, гдје је у периоду од маја до аугуста 1992. више од 100 цивила српске националности држано у нехигијенским и понижавајућим условима, те подвргнуто убиствима, нечовечном поступању, силовањима, нестанцима, мучењу и одвођењу на принудни рад.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Србија неће увести санкције Русији упркос притисцима Запада
Џанановић је проглашен кривим по 20, а Гаџо по 11 тачака оптужнице, док је за 24 тачке оптужнице изречена ослобађајућа пресуда.

За две тачке оптужба је одбијена јер је Џанановић већ осуђен за та дела 1994. године.

Џанановић је осуђен за низ случајева премлаћивања, као и за силовање сведока “А” и “Б”.

Прочитајте још:  Како комуналци „рекетирају“ Београђане: Пљуште казне за паркирање…
Џанановић и Гаџо су заједно проглашени кривим за злостављање Мирка Јовановића, којега су у просторијама меснице окачили на куку и ударали.

Гаџо је проглашен кривим да је у неколико случајева помагао у незаконитом затварању цивила, превозећи их од њихових станова до затворског објеката.

Осуђен је и због одвођења на принудне радове, као и ударања неких затвореника.

Један од тих случајева је ударање ногом у стомак Косте Косовића, који је тражио медицинску помоћ.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *