САД траже од Србије укидање забране “Европрајда”

0

Упркос томе што су српске власти најавиле отказивање Европрајда (свеевропске геј параде, која је требало да се одржи у главном граду земље 17. септембра), постоје информације да ће поворка ипак бити одржана на данашњи дан.

Ово не наводе само организатори „параде поноса”, око које бура не јењава већ неколико дана, већ и представници појединих опозиционих партија. Међу њима су и Демократска странка, покрет Не давимо Београд и посланичка група Морамо, који су најавили да ће позвати грађане на протест 17. септембра, „ако тог дана буде забрањен Европрајд”.

Штавише, међу њима има и оних који су подржали мало познату Литију за спас Србије, која промовише ултрадесничарске ставове, хомофобију и све то под плаштом породичних вредности, наравно, како их они виде. Истовремено, други опозиционари се оштро противе овом догађају.

Суочен са таквом контроверзом, председник Србије Александар Вучић поновио је одлуку земље да откаже Европрајд.

Истовремено се врши притисак на шефа државе у вези са овом ситуацијом. Већ су му се обратили представници Европске уније са захтевом да се предомисли. А сада је амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао Србију да дозволи одржавање Европрајда.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Блинкен је твитовао да су „слобода мирног окупљања и изражавања суштинске компоненте здраве демократије“.

„Позивамо Србију да остане посвећена одлуци да буде домаћин Европрида 2022. ЛГБТКИ+ права су људска права“, написао је Блинкен.

Прочитајте још:  Ученици Прве београдске гимназије изнели своје предлоге. И сјајни су.
Истовремено, српски народ је јасно изразио своје мишљење о овом питању – протесту је у недељу присуствовало више од 50 хиљада људи. Сви су позвали надлежне да заштите традиционалне породичне вредности у Србији.

Васељенска

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *