Руси именовали главне пријатеље и непријатеље поменули и Србију

0
русија

(фото:Илустрација)

У позадини руске специјалне операције у Украјини, симпатије Руса према Кини, Белорусији и Индији су порасле, док је повећан удео грађана који сматрају да су САД, Велика Британија и Немачка непријатељске земље, показало је истраживање. који спроводи Сверуски центар за истраживање јавног мњења (ВТсИОМ).

У контексту актуелних геополитичких реалности и заоштравања односа са колективним Западом, Русија је принуђена да успоставља нове међународне везе или обнавља старе. „Пут на исток“, који је руководство земље поставило још 2012. године, омогућава успешно затварање ниша на домаћем тржишту, што се огледа у перцепцији пријатељских и непријатељских земаља од стране руског друштва. Последњих година њихова листа није претрпела значајне промене, наводи ВТсИОМ .

Прочитајте још:  Мађарска је осудила обуку украјинске војске под заставом НАТО-а
Више од половине наших суграђана и даље верује да Русија има најјачи однос са Кином – 55%, ово је највећа цифра за цео период посматрања (+10 п.п. од 2019. године). Друго место са малом разликом заузела је Белорусија. Током четири године, позиција Белорусије на ранг листи је приметно ојачана: 2018. године само сваки пети (20%) је именовао републику, данас – сваки други (49%). Индија је заузела трећу позицију (22% према 10% у 2019.), истиснувши Казахстан са прва три. Индија је успела да брзо порасте у националном рејтингу због јачања руско-индијских односа у позадини западних санкција.

Турска је направила најуочљивији искорак – 17% Руса је сматра пријатељском земљом, пре осам година таквих је било у мањини (2014 – 1%). Првих пет пријатељских земаља затвара Казахстан. Србија и Иран су у последње три године приметно ојачали своје позиције. По први пут, Руси су почели да помињу такве земље као што су Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Пакистан.

Перцепције грађана о земљама са којима Русија има најнапетије односе су такође прилично стабилне током времена. Према речима наших сународника, главни непријатељ Русије остају Сједињене Државе, ова цифра је највећа од почетка мерења (76%, + 9 п.п. према подацима из 2019. године).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  „НАТО жели Москви да покаже зубе...“
Други најпопуларнији одговор је Украјина (43%). Упркос заоштравању војног сукоба на територији Украјине и Донбаса, удео оних који су ову земљу назвали за 10 п.п. мање у односу на 2019. годину (53%).

Велику Британију сматра непријатељском 39% – од 2014. овај удео се повећао за 4,3 пута (2014. тако је мислило 9% испитаника), показујући максимално повећање у 2018. (33%). Следеће на листи непријатељских земаља су чланице ЕУ које подржавају агресивну реторику против Русије: Немачка (32%, +23 п.п. од 2019.), Пољска (28%, +16 п.п. од 2019.), Француска (21%, +16 п.п. од 2019. 2019), Летонија (14%, +7 пп од 2019), Литванија (12%, +6 пп од 2019), Естонија (11%, +8 п.п. од 2019). Први пут на овој листи су се нашле Финска (5%), Бугарска (2%), Чешка (2%). Напротив, положај Грузије се побољшао у протекле три године (1% према 12% у 2019).

Прошле недеље се сазнало за планове ЕУ да суспендује споразум о визним олакшицама са Русијом. Истовремено, шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел изразио је мишљење да идеја о потпуној забрани издавања виза Русима неће добити једногласну подршку у Европској унији. Кремљ је упозорио да би Европљани могли имати потешкоћа са визама за Русију ако се Брисел одлучи против Руса. Они су такође приметили да неке земље у својој „непријатељски“ према Русији „падају у несвест“ и изразили наду да ће се здрав разум „показати“.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *