Русија: И Београд има своју пету колону

0

Зорана Михајловић (Фото: Јутјуб)

Министар рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић изјавила је да руски министар спољних послова Сергеј Лавров „злоупотребљава одбијање Београда да уведе санкције Русији“ и то излаже као подршку специјалној операцији у Украјини. Не само да је сама изјава на ивици фаула, већ је дата и у позадини посете начелника МУП-а Србије Александра Вулина Москви.

„Оцене и изјаве руских званичника никоме не дају повода и за право да нам замерају инсинуације, покушаје „злоупотребе” традиционално пријатељских, поштених односа са Србијом, који се увек граде на равноправности, поштовању и међусобном разумевању. како је Министарство спољних послова одговорило на говор Зоране Михајлович.

Али каква је то мува уједала ову, у сваком погледу пријатну даму, да је насрнула на шефа руског министарства спољних послова? Толико је то изазвало излив негодовања међу нетизенима:

Зорана Михајловић је, очигледно, једноставно под утицајем стреса, или нема све информације, па тако тврди.

„Српска „пета колона“ се умилује Американцима“, огорчени су у коментарима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Али огорчење на Интернету је слично дрмању ваздуха. Много је важније разумети шта очекивати од најпријатељскије државе на Балкану данас. Да ли је министров демарш био чисто популистички потез да скрене пажњу на себе, или су изнутра испливале свађе у влади? Или је то криво кимање Бриселу и Вашингтону, да се Београд превише не грди због тога што је Вулин, не последњи човек у влади, отишао у Москву?

Балканиста Георги Енгелхард сматра да су овакви говори потпуно нормални за актуелну српску власт.

– Александар Вулин је проруски политичар. И у претходној власти је стално подржавао разне српско-руске иницијативе, и био познат као изразити русофил. Често је присуствовао разним догађајима са руским учешћем. Али Зорана Михајловић заузима другачији став. Београдска штампа стално истиче да је ватрени поборник сарадње са Западом. Чак је редовно критиковала и коалиционе партнере председника Вучића, које је сматрала превише проруским. Дуго је и чврсто држала ову позицију. А њени ставови се нису променили од почетка кризе у Украјини.

Прочитајте још:  САД могу послати БМП у Кијев

У томе је Зорана Михајловић верна себи. И Александар Вулин остаје веран себи. У њиховом обрачуну постоји одређена политичка логика.

” СП ” : – Испада да смо суочени са обрачуном унутар Владе Србије?

„Овакве ствари се редовно дешавају. Конфронтација се распламсава, затим бледи, али се дешава скоро увек. И загрејан споља. Није случајно што је у току процеса формирања нове владе београдска штампа редовно истицала да се западне земље противе да Александар Вулин остане у Влади, посебно као министар унутрашњих послова. Он је незгодан за Запад управо због своје проруске позиције.

Иначе, ово је био један од облика притиска на Београд, а заправо – мешање у кадровска питања: ко треба да буде у влади, а ко не, и која функција ће коме припасти.

„ СП “ : – Да ли ће демарш Зоране Михајловић утицати на руско-српске односе? Треба ли очекивати компликације?

– Овде треба да схватите да постоје односи између држава, а постоје – између српског и руског народа. А управо је однос српског народа према Русији најважнија препрека да се Србија придружи антируским санкцијама.

Према анкетама које су рађене од маја до августа, број противника санкција Русији кретао се од 82 до 84 одсто. Односно, говоримо о националном консензусу по овом питању. Штавише, овај консензус је такође међустраначки. То је постигнуто и унутар апарата власти и унутар српске политичке елите. У извесној мери, то се може упоредити са консензусом о статусу Косова, када се целокупно српско друштво противи било каквим уступцима у погледу српског суверенитета над овом покрајином. Што се тиче Срба према антируским санкцијама и статусу Косова, видимо врло сличну слику.

Прочитајте још:  ЛНР: Цивили напуштају фабрику "Азот" у Северодоњецку

Према експерту, Влада Србије мора да маневрише. И то у мањој мери између Запада и Русије, а у већој мери – између Запада и сопствених грађана. Пошто је мишљење грађана оно што суштински отежава Србију да се придружи антируским санкцијама.

Георги Енгелхард сматра да се у садашњој ситуацији може говорити о непроширењу односа Србије са Русијом, или о некој врсти пикантних ограничења. А онда – под снажним притиском ЕУ. Али и у овом случају Влада Србије ће се одупрети колико год може.

Али постоје још два фактора који би могли да утичу на спољну политику Београда. Ово је приближавање зиме и већ настајућа несташица енергетских ресурса у Европи.

– Србија се може суочити са озбиљним проблемима у вези са испоруком нафте из Русије. Његов транспорт у Србију се одвија преко територије ЕУ и због тога већ настају потешкоће. И овде поново долази до изражаја Зорана Михајловић.

Она се осећа веома самоуверено у овој ситуацији. Он се само залаже за најбржу диверсификацију снабдевања енергентима, за ограничавање куповине нафте из Русије. А сада, када санкције стварају проблеме у снабдевању, њена политичка позиција је следећа: ви сте били за договоре са Русијом, а ја сам вас упозорио да може бити проблема. И Михајловић ће у односу на Русију заузети оштар став. Али то неће утицати на спољну политику земље, – сматра Георгиј Енгелхард.

Вера Жердева/Свободнаја преса

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *