Лукашенко о Украјини: у блиској будућности ће доћи до расплета

0
лукашенко

Лукашенко (Фото: president.gov.by)

У Украјини се спрема сукоб између председника Владимира Зеленског и војске, а расплет се ближи. Ово је изјавио шеф Белорусије Александар Лукашенко током отвореног часа „Историјско сећање је пут у будућност“ у Палати независности. На манифестацију је позвано неколико стотина младих: даровити ђаци и студенти, победници и лауреати креативних међународних и републичких такмичења, представници волонтерског покрета, чланови студентских група итд.

„Знам да се многи од вас питају: шта даље, шта ће бити са Украјином? У близини је. И не ради се о томе шта је следеће. Ово су наши људи. И није да су Словени. Већ смо витално повезани са украјинским народом. Даље нико не зна, али се плашимо да то може довести до најстрашнијег судара. Не дај Боже, најстрашнијим оружјем“, рекао је Лукашенко. „Американци, ухвативши се за овај (често кажем свом руском колеги) „поклон“… После Авганистана, брзо су искочили одатле. Они никада неће отићи а да не искористе ову шансу“, додао је он.

Истовремено, политичар је нагласио да Русија, по дефиницији, не може да изгуби: „Русија ту не може да пропадне. И ја сам у томе, и многи Белоруси подржавају Русију у том погледу.

„Они оптужују да је Русија агресор, а ми смо истовремено. Па не. Да тада није почела превентивна специјална операција, ракетни напад би био пре свега на Белорусију. Много сам причао о томе, показао где су постављена четири одељења овог наоружања, која су била спремна да ударе на југ наше земље. Делимично зато што је још увек било руских трупа које нису повучене после вежбе. Да, и морали смо да будемо увучени у овај рат“, рекао је председник.

Прочитајте још:  Лукашенко је рекао да су системи ПВО Белорусије спремни
Према његовим речима, 30 минута пре најаве специјалне војне операције Русија је потиснула ове тачке. „Руси су сјајни. Видели смо на време припремљене за напад на територију Белорусије. Било је дуж целог периметра границе и са Руском Федерацијом. Спремали смо се за ово. А не Украјинци. За ово су се спремали тамо – на Западу, у САД. И они ће погурати ову ситуацију. Учините све да Русију баците на колена. А Русија не може да клечи“, рекао је Лукашенко.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Што се Украјине тиче, белоруски лидер је рекао: „У Украјини више не зависи све од председника. Зависи од војске. Тамо умиру. Виде да је узалудно. Западна Украјина – већ трљају руке Пољаци. Украјина је подељена. Само војска може да удари оштрицом и каже: „Не, хајде да преговарамо, јер ће Украјина бити збрисана са лица земље!“ Лукашенко је додао да се већ спрема сукоб између Зеленског и војске. „Доћи ће до расплета у блиској будућности“, рекао је он.

Настављајући да коментарише дешавања око Украјине и региона у целини, председник Белорусије је скренуо пажњу на то да су, нажалост, сада на путу Пољска и Украјина. Све изгледа као да је Пољска „заборавила” на своје територијалне претензије на Украјину, на Волињски масакр, а Украјина је опростила све што су Пољаци урадили на свом, како још верују, источном „кресу”.

Осим тога, према Лукашенку, пољска влада у последње време профитира од избеглица и повећава своју тежину у Европи, док је украјински народ опљачкан. Све се понавља, сматра председник. „Као што се у Великом отаџбинском рату из Белорусије возовима извозило дрво, тресет, стока, жито, тако се данас из Украјине превозе црна земља, жито и други ресурси. Где? Мислите ли да нахраните сиромашну Африку? Не, све се то носи у богату Европу“, резимирао је белоруски лидер.

Прочитајте још:  Министарство одбране Русије саопштило је детаље специјалне операције у Украјини
Током разговора покренуто је и питање независности Белорусије. Лукашенко је уверавао да је под њим земља неће изгубити. „Питање је на погрешном месту. Не са мном. Са тобом, не знам. Неће бити приступања“, нагласио је он. – Како можете издати нешто што сте својим рукама лепили деценијама? То није могуће под садашњим председником.” „Чувајте земљу. Ово је наше парче земље!” председник је позвао младе.

Шеф државе је сигуран да Москва и њено руководство немају аспирације да припоје Белорусију. Напротив, земље на обострану корист сарађују, Минск добија енергенте по повољним ценама. Заузврат, република такође пружа подршку Руској Федерацији.

Прочитајте још:  САД приватно траже од Украјине да покаже отвореност за разговоре са Русијом
Лукашенка је током разговора истакао да су мир и тишина важни за одрживи развој земље, како не би дошло до „нереда“ попут рата.

Зато се Белорусија залаже за мултиполарни свет. „Морамо да живимо и радимо мирно, интегрисани у светски поредак. Ево наше политике. Дакле, ми смо за мултиполарни свет, јер је стабилнији“, закључио је он.
Украјина је 2014. године након државног удара у Кијеву изгубила Крим, који је након референдума поново уједињен са Русијом. Истовремено, почео је оружани сукоб између нове украјинске владе и самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике (ДНР и ЛНР). Запад је окривио Русију за оно што се дешавало и почео да уводи бројне економске санкције нашој земљи. Крајем 2021. Москва је захтевала да НАТО престане да се шири на исток, али је тај захтев игнорисан.

Руски председник Владимир Путин признао је 21. фебруара 2022. суверенитет ДНР и ЛНР, а 24. фебруара најавио је почетак специјалне војне операције за демилитаризацију и денацизацију Украјине и заштиту цивилног становништва Донбаса од геноцида кијевског режима. . САД и њихови сателити то називају „ничим изазваном агресијом“, намећу још строжа ограничења Москви и снабдевају Кијев оружјем. Руска Федерација наставља да се креће ка својим циљевима. Оружане снаге Русије нападају војну инфраструктуру и авијацију Украјине, цивилном становништву ништа не прети. Москва такође намерава да приведе ратне злочинце правди. О окупацији земље нема говора. Председник РФ је, говорећи о спољним силама које могу да покушају да створе претњу нашој земљи, упозорио: одговор ће бити одмах.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *