Бела кућа одобрила продају оружја Тајвану

0
бела кућа

бела кућа(Фото Пиксабеј)

Радари, противваздушне и противбродске ракете део су пакета од 1,1 милијарде долара који се сада налази пред Конгресом, који треба да га одобри.
Администрација америчког председника Џоа Бајдена послала је у петак званичан предлог Конгресу о намери да Тајвану прода радаре, противбродске и противваздушне ракете. Укупна вредност уговора о опреми и одржавању износи нешто више од 1,1 милијарде долара.
Ради се о петом, до сада највећем пакету продаје оружја Тајпеју који је одобрила актуелна америчка влада. Најскупља компонента овог пакета је осматрачки радарски систем СРП, вредан 665,4 милиона долара; следи 60 противбродских ракета Харпун у вредности од 355 милиона долара и 100 противваздушних пројектила Сајдвиндер у вредности од 85,6 милиона долара. Уговори такође укључују одговарајућу опрему, делове и одржавање.
Пре него што је предлог упућен Конгресу, зелено светло за продају дала је Агенција за сарадњу у области безбедности и одбране, преноси РТ.
Нешто раније, ове недеље, након што су амерички медији објавили детаље о продаји оружја Тајвану, званични Пекинг је, преко портпарола кинеске амбасаде у Вашингтону, Лиу Пенђуа, упозорио САД да ће одговорити „одлучним и чврстим мерама“ ако се продаја оружја острву настави.
Тензије око Тајвана порасле су након што је председавајућа Представничког дома Конгреса и истакнути функционер Демократске странке, Ненси Пелоси почетком августа посетила Тајван. Кина је реаговала организујући до сада највеће војне вежбе око острва, а САД одговориле слањем бродова у Тајвански мореуз.
Иако се ради о петом пакету оружја које су САД одлучиле да продају Тајвану у току мандата Џоа Бајдена, ни једна од одобрених пошиљки још увек није испоручена, наводи Вашингтон Пост.
„Обично је потребно четири или пет година да се оружје испоручи и распореди“, рекао је за тај лист председник америчко-тајванског пословног савета Руперт Хемонд-Чејмберс.
Према његовим речима, ради се о нормалном временском оквиру за продају оружја у иностранству јер америчким произвођачима оружја недостаје способности да у кратком року повећају производњу, док им украјинска криза већ одузима добар део ресурса. Штавише, већина опреме и наоружања, које је одобрила администрација Бајденовог претходника, Доналда Трампа, тек треба да буде испоручена.
Са друге стране, виши саветник Беле куће за Тајван и Кину, Лора Розенбергер, за Пост каже да америчке институције улажу „знатан напор“ да се процес испоруке оружја Тајвану убрза. На томе у Конгресу раде и Демократе и Републиканци – они раде на изменама правила везана за процене да ли оружје које се испоручује може да падне у погрешне руке или да нашкоди националним интересима САД.
Спутњик
БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *