Вучићев пријатељ Рама: На страни сам Косова што се признања тиче

0
Еди Рама

Еди Рама (Фото: AP Photo / Hektor Pustina)

Албански премијер Еди Рама изјавио је данас да верује да ће свака земља са Западног Балкана једног дана бити чланица Отвореног Балкана.

Рама, који је данас заједно са председником Србије Александром Вучићем и премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан, поновио је за Јуроњуз Србија да је “на страни владе Косова, што се признања тиче”, али је истакао да има другачије мишљење од “косовске владе, када је реч о дијалогу са Србијом и приступом Отвореном Балкану”.

“Сматрам да би Косово требало да учествује у Отвореном Балкану и да би требало да изађу на мегдан председнику Вучићу. Он каже да сви могу да седну за тај сто”, рекао је Рама.

Прочитајте још:  „Нема ништа испод 1.000 евра“: Изнајмљивање станова у Београду скупо и Русима
На питање да ли може да замисли премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да седне за исти сто са осталим лидерима Отвореног Балкана, Рама је одговорио потврдно.

“Наравно. Имам капацитет да замишљам ствари којих се други никада не би сетили. То није лудило, није глупост, већ храброст, амбициозност и вера. Амбициозно желим да са осталима градим мир и имам храбрости да то кажем. Сматрам да ће се то и десити. Косово ће једног дана бити у Отвореном Балкану. У то нема сумње, јер је то будућност. Уверен сам да ће свака земља региона бити део Отвореног Балкана”, нагласио је Рама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Влада Србије ограничила цену млека и забранила извоз
Премијер Албаније је додао да је Брисел велика машинерија и да нема само једно мишљење о Отвореном Балкану.

“Ту је Комисија за проширење, па онда и председник Савета, отворено су изнели подршку пројекту, неки други су били мање ентузијастични. Али нико није против. Кажу да би Отворени Балкан требало да буде инклузиван. Ми се слажемо, али не можемо укључити друге силом”, истакао је Рама.

Прочитајте још:  ЕУ захтева да се споразум из Охрида хитно уврсти у преговарачки оквир за Србију
Рама каже да Отворени Балкан већ јесте инклузиван и отворен.

“Јесте то тачно. А можда Александар Вучић лаже – значи, дођите и уверите се – ако лаже, раскринкајте га и реците свету да је лажов. Али док је он ту и насмејан и каже ‘дођите’, а ви одбијате, онда није он лажов, већ сте то ви, јер тврдите нешто за шта немате доказа. Рекао сам то пријатељима са Косова – ‘дођите и уверите се’. Ако вам Вучић каже да вас не прихвата, ја ћу да изађем оданде заједно са вама. Јер то је нешто што смо договорили раније. Отворени Балкан није место за разговоре о историји. Историјска питања се не могу решавати у оквиру Отвореног Балкана или у Бриселу”, поручио је Рама.

РТВ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *