Не треба да бринемо о броју цркава, већ о квалитету црквеног живота – јеромонах Јован

0

(фото:Реалтрибуне.ру)

Руска православна црква пролази кроз епохално време, рекао је јеромонах Јован (у свету Ђовани Гваита ) у интервјуу новинској агенцији Реалист .

„Његова Светост Патријарх Кирил је много пута рекао да у последње време отварамо једну цркву дневно. Тако да је. А сада, чини ми се, долази још један тренутак када треба да се бринемо не о броју цркава, већ о квалитету црквеног живота.

Раније сам поменуо да су у совјетско време верници пливали против струје, а сада се испоставило обрнуто. Сада је бити православан у Русији не само у моди, „у тренду“, већ као да је наметнут „поретком делимично“. Али вера се никада не добија „наредбом по части“. Вера је слободан избор слободног човека. Вера је суштинска промена у животу, људском понашању. А када се даје споља, испада мизерна имитација, реквизити. То су јаке речи, али дошло је време када би ми (мислим на свештенство) требало озбиљно да се запитамо о квалитету нашег црквеног живота. Пре свега свештенство, а потом и сви остали“, нагласио је отац Јован.

Прочитајте још:  Путин изнео нове мере борбе против вируса: Русија ће победити ову пошаст
Према речима свештеника, Перестројка је у целини била прилично светла линија за цркве и вернике у смислу наде:

„И не само Перестројка, већ и чувене деведесете. Сада се деведесете врло често оцрњују, демонизују, кажу да је било лоше: мафија, корупција, бандити. Да, све се ово заиста догодило, али, с друге стране, постојала је апсолутна слобода. Није било контроле државних органа. Дисидент је могао отворено да говори о свом незадовољству. И за то није било казни. Онда, када је после Бориса Јељцина уведен више реда, смирило се, али су се појавили други проблеми који нас прате до данас. Отац Јован сматра да су догађаји који се данас дешавају прекретница у историји Русије, а који показују да „постоје веома озбиљни проблеми, укључујући идеолошке и моралне”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска/realtribune.ru

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *