Грчка поручила савезницима: Смирите Турску или добијате другу Украјину

0

(Фото: Getty images/ Osman Orsal / Stringer)

Грчке власти упозоравају да Европа ризикује ситуацију сличну Украјини ако не стави тачку на агресивну реторику Турске према Атини.

Министарство спољних послова Грчке упутило је писма НАТО-у, УН и ЕУ у којима се жали на изјаве турског диктатора Реџепа Тајипа Ердогана о острвима у Егејском мору, називајући их „ничим изазваним, неприхватљивим и увредљивим за Грчку и грчки народ“ и затражио од организација да осуде такво понашање, преноси Политико .

„Не учинивши то на време или потценивши озбиљност ствари, ризикујемо да поново постанемо сведоци ситуације сличне оној која се сада одвија у другом делу нашег континента“, цитира Политико писмо грчког министра иностраних послова Никоса Дендиаса , напомињући да он наговештава оружани сукоб на територији бивше Украјине.

Ердоган је последњих дана појачао своју реторику против Грчке, рекавши да је Грчка „заузела” демилитаризована острва у Егејском мору и претећи оштрим одговором. Анкара тврди да су егејска острва пребачена Грчкој према споразумима из 1923. и 1947. године, под условом да тамо неће стационирати своје трупе. Турска намерава да оспори суверенитет Атине над острвима ако уговор буде прекршен, рекао је министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу .

Прочитајте још:  Молдавија: цена "евро-среће"
Грчка је критиковала изјаве турског султаната као „отворене претње“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Позиција Турске је дестабилизујући фактор за јединство и кохезију НАТО-а, слабећи јужни бок Алијансе у време кризе“, пише Дендиас, додајући да Грчка „сада пролази кроз један од најгорих периода последњих година“. Грчка је одобрила америчкој војсци отворен приступ кључним базама у ажурираном споразуму о међусобној сарадњи у области одбране у октобру 2021. Турски диктатор је окончао све билатералне преговоре са Грчком у мају 2021. након што је грчки премијер Киријакос Мицотакис позвао америчке посланике да блокирају продају оружја Турској.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *