Словенија је мало што је прва стала у ред за комадање СФРЈ, па би да стави тачку и на Косово и Метохију

1
КиМ хапшење

Косово и Метохија (Фото: Танјуг)

ИСТИНА сасута у лице, да је признавањем независности Косова прекршила територијални интегритет Србије заболела је Словенију, иако је она својевремено прва стала у ред да пружи ветар у леђа лажној држави, чију је самосталност здушно заговарала још у доба СФРЈ.

С друге стране, увређена Љубљана ништа није урадила по питању права Срба у дежели, који, упркос томе што су најбројнији, још немају статус националне мањине.

Да “цео свет зна да ће Косово бити независно”, још три године пре отцепљења, дрзнуо се да јавно прорекне тадашњи председник Словеније Јанез Дрновшек, због чега му је тада отказана посета Србији и Црној Гори. Он је изјавио да је “јавно рекао оно што сви у међународној заједници мисле”.

Како за “Новости” објашњава некадашњи шеф дипломатије Живадин Јовановић, не чуде ове изјаве, будући да је Словенија увек тежила сепаратизму још за време СФРЈ, као и да су и у савезним органима тадашње државе били на страни Албанаца и тадашњег аутономашког руководства Војводине.

– Ојачавали су позицију покрајине како би она била изнад Србије. Не заборавимо да су словеначке паравојне снаге побиле српске регруте и покренуле ланац грађанских ратова на подручју СФРЈ. Они су први тежили отцепљењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према мишљењу Јовановића, овакав став Словеније према Србији, допустила је власт после петог октобра, која се раније утркивала да Словенце прогласи стратешким партнерима очекујући њихову подршку на путу ка ЕУ:

– Изненађујуће је било понашање демократског руководства од 2000. године па до данас, где су се поставили у позицију инфериорности у односу према њима. Они су користили Србију као важну сировинску базу за своју индустрију. То нам се сада обија о главу. Ово је опомена за наше руководство да мора да се преиспита да ли смо раније водили исправну политику према Словенцима и дозволили да се понашају овако. Увек су имали тај арогантни став према Србији, јер су чланица ЕУ и НАТО.

Прочитајте још:  Јовановић о притисцима на Србију: Цео овај процес подсећа на Рамбује

О третману према Србима у Словенији, говоре и подаци да су они најбројнија национална заједница у тој земљи, а да ипак, за разлику од Италијана, Мађара и Рома, којих је знатно мање, немају права на школовање на српском језику, оснивања сопствених медија или политичких тела и именовања представника у државним институцијама.

АМБАСАДОРКА

МИНИСТАРСТВО спољних послова Словеније позвало је пре неколико дана амбасадорку Србије Зорану Влатковић на разговор због изјаве председника Србије Александра Вучића током посете словеначког председника Борута Пахора.

Наиме, Вучић је на питање зашто Србија није увела санкције Русији, одговорио:

– Како да објасним својој нацији да Србија уводи санкције Русији, а не Словенији. Русија није нарушила територијални интегритет Србије, али Словенија признавањем Косова јесте.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *