Уче ђаке да сами одређују род: Наставници и родитељи незадовољни због лекција у уџбенику биологије

0

(Фото: :EPA-EFE/FELIPE TRUEBA)

Да сами могу да одреде ког су рода, односно, да то што су рођени као дечак или девојчица и не мора да буде тако, сазнаће на часу биологије ученици који су пре неколико дана кренули у осми разред. Они ће биологију учити по новом програму који је упакован у уџбенике издавачке куће “Клет”, а који се разликује од оног по коме су учили годину дана старији ђаци.

– С временом свако од нас развија свој осећај припадности мушком или женском роду, то јест родни идентитет, а род и пол не морају се нужно поклапати код сваке особе – пише у лекцији “Полни и родни идентитет”.

Осмаци ће у делу лекције у коме се објашњава полни идентитет сазнати да постоје особе мушког пола, особе женског пола и међуполне особе, као и то да је међуполност релативно честа и да међуполних особа има “више него, на пример, риђокосих”. Међутим, није познато на основу чега је направљено то поређење, јер се прецизно не зна колико има једних, а колико других.

Прочитајте још:  ХИТ! Председнику у крцатој дискотеци у Крагујевцу скандирали -Вучићу педеру- (ВИДЕО)
А у делу који објашњава “родни идентитет” каже се да постоје особе мушког рода, особе женског рода, трансродне особе и родно неутралне особе. На месту где се говори о дискриминацији објашњава се да “нам друштво често намеће да род и пол морају да се подударају”.

У уџбенику има и савета: “Адолесценција је време у коме себи треба дати времена и сасвим је у реду ако си збуњен/а, ако се још не проналазиш. Проћи ће још неколико година док не успеш себи да разјасниш шта заиста желиш и шта осећаш. Зато треба да разговараш са неким старијим и искуснијим… Психолог је добар избор.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наставници и родитељи с којима смо разговарали сматрају да се на овај начин погрешно представља једна осетљива тема у осетљивом животном добу. Један наставник биологије, који није желео да му помињемо име, сматра да се против оваквог наметања свако треба борити на свој начин.

– Ја ову лекцију нећу да предајем. Прескочићу је. И то је мој начин борбе. Свако треба да устане на свој начин, а не да стално чека да неко други нешто уради – наводи наш саговорник.

Према речима правних стручњака, појмови који се користе у овом уџбенику супротни су законима Србије.

Тако у адвокатској канцеларији “Радић” истичу да се у овој лекцији користе ставови и појмови за које нема основа у Уставу, Породичном закону, Закону о матичним књигама, јер се полни идентитет мушкарца и жене утврђује приликом рођења и одмах затим региструје код матичара.

Они наглашавају да закони који су сагласни с Уставом регулишу пол, а да је све друго противзаконито.

Да подсетимо, ова канцеларија је пре више од годину дана поднела Уставном суду Србије и иницијативу за оцену уставности Закона о родној равноправности, јер сматра да одредбе из овог прописа нису у складу с Уставом. Уставни суд међутим, још није донео одлуку.

Прочитајте још:  Додик: Уједињење Србије и Републике Српске је воља народа коју Запад не уважава
Да је уџбеник биологије за осми разред у супротности с прописима сматра и Миша Ђурковић, научни саветник у Институту за европске студије. Ђурковић је раније за наш лист навео да за његово пуштање у школе треба да одговара онај ко је одобрио његову употребу, дакле Завод за унапређивање образовања и васпитања.

– Ово није први пут да “Клет” промовише противзаконске и по ову државу и народ штетне уџбенике, а да при томе има скоро па монополски положај – упозорава Ђурковић.

Он истиче да је ово још један доказ да издавање и набавку уџбеника треба преиспитати и вратити под државну контролу.

ПОСЛЕДЊА РЕЧ МИНИСТРА

ПО ПРОЦЕДУРИ, ауторе уџбеника бирају издавачке куће, стручну оцену квалитета рукописа уџбеника даје Завод за унапређивање образовања, који испитује са својим комисијама и рецензентима да ли је уџбеник написан на основу усвојеног програма и да ли су поштовани стандарди квалитета. Ако је Завод дао позитивно мишљење, шаље га министру просвете, који потписује решење о одобравању уџбеника.

Борба за веру/Новости

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *