Како превазићи енергетску кризу у Европи

0

(фото:ФСК.РУ)

Аутор Економиста препоручује Европи да тражи нове изворе енергије. Ако акције буду исправне, моћи ће да настави прелазак на чистији енергетски систем. А ако не, онда ће државе банкротирати, а европска електропривреда заглавити у прошлости.

Русија прекида гас. Долази нестанак струје. Шта власти треба да ураде?

Прочитајте још:  Протести широм Европе због антиковид мера
Европа већ годину дана живи у страху од енергетске блокаде, док је Владимир Путин претио да ће затворити гасни вентил и прекинути испоруку горива континенту. Сада је претња постала реалност, а чека нас хладна и мрачна зима. Русија је 5. септембра објавила да ће прекинути гасовод Северни ток и да ће бити затворен док Запад не укине санкције. Као резултат тога, цене гаса су скочиле за још 30%. Они тренутно одговарају цени нафте од 400 долара по барелу. Према данашњим ценама фјучерса, годишња потрошња потрошача и фирми у ЕУ на струју и гас могла би да порасте на невероватних 1,4 билиона евра, према Морган Стенлију. Последњих година износили су 200 милијарди евра.

Енергетски шок је прерастао у пуну политичку и економску кризу. 14% домаћинстава у Британији већ је у дуговима за рачуне за комуналије. Металуршка компанија АрцелорМиттал затвара своју фабрику у Бремену. Потрошачи и предузећа пате, рецесија се назире, а хаос влада иза кулиса на енергетским тржиштима. Цене струје у Европи се формирају по трошку изузетно нерентабилног произвођача који често користи гас, па се поскупљење гаса одразило и на цену струје. Како цене лудују, неким произвођачима енергије понестаје готовине јер њихове друге стране захтевају велике суме новца као залог. Јавна предузећа од Диселдорфа до Беча траже финансијску помоћ. У међувремену, компаније за обновљиве изворе енергије и компаније за нуклеарну енергију,

Као иу временима пандемије, владе у таквој ситуацији реагују хитним исплатама и интервенцијама. Сви уџбеници економије су поцепани у комадиће, а трошкови су огромни. Немачка ће потрошити још 65 милијарди евра (1,8 одсто БДП-а) на мере подршке, укључујући ограничења цена основне количине електричне енергије за домаћинства и предузећа. Док смо штампали овај чланак, нова британска премијерка Лиз Трус објавила је план замрзавања цена на две године који би коштао више од 100 милијарди фунти (4,3% БДП-а). Овај план ће се финансирати задуживањем. А ЕУ размишља о плафону прихода за произвођаче електричне енергије.
Обим и интензитет кризе захтевају широку и великодушну подршку. Али у покушају да предузму неке мере што је пре могуће, владе не би требало да напуштају економску логику и разборитост. Најпопуларнија тактика – замрзавање малопродајних цена електричне енергије, као што је то урадила Француска, и како Трус намерава да уради – изгледа примамљиво на први поглед. Лако је разумети и помаже у ублажавању умерене инфлације, што смањује оптерећење централних банака и отклања потребу за подизањем каматних стопа. Али ова тактика има и колосалне недостатке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *