Легендарни српски генерал – умире у тамницама Хага

0

Ратко Младић (фото: Tanjug/AP)

Осамдесетогодишњи генерал Ратко Младић, хашки затвореник, у тешком је стању и већ шест дана се налази у болници у Холандији.

Прочитајте још:  ЕУ треба да заборави на санкције Русији, због којих пати цео свет
Политички затвореник је у недељу из истражног затвора пребачен у цивилну болницу. Ту је остао неколико дана, а потом је враћен у затворску болницу.

Његов син Дарко Младић рекао је да се генералово здравствено стање нагло погоршало од маја. Сада има упалу плућа, воду у плућима и срчану инсуфицијенцију. Српски јунак је изгубио самосталност и потребно му је старатељство.

„Не знамо шта је изазвало срчану инсуфицијенцију и да ли је Ратко последњих дана могао да доживи лакши срчани удар. О овоме још нисмо добили никакве информације.

Само усмено, телефоном, речено нам је да има ултразвук срца и обећано да ће нам сви ови закључци бити достављени. Иначе, пре само неколико дана могли смо да добијемо резултате лечења од корона вируса, којем је подвргнут почетком августа. На срећу, генерал је прилично лако преболео болест и није имао озбиљније симптоме.

Славни генерал је познат као један од главних бораца за босанске Србе у рату 1992-1995. У новембру 1996. године, под притиском НАТО-а и Хашког трибунала, смењен је са дужности команданта Генералштаба Војске РС и начелника Генералштаба, разрешен службе, а потом прешао у Србију. Истовремено, НАТО је захтевао пребацивање Младића у Трибунал.

Прочитајте још:  Лекар открио од чега болује Бајден
После петооктобарског пуча 2000. године и пребацивања Слободана Милошевића на суд, генерал се скривао. Тек 26. маја 2011. у Србији су га ухапсиле локалне специјалне службе, 31. маја приведен је у Међународни суд за Југославију. 22. новембра 2017. изречена је доживотна казна. Младић је проглашен кривим по 10 од 11 тачака, укључујући и инсценирани “геноцид у Сребреници”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *