Холандија већ поклања пешчане сатове и тајмере за туширање

0

REUTERS/Eva Plevier

Холандска влада покушава да примора народ Холандије да сачува енергетске резерве земље након што је прекинула испоруку руског природног гаса Европи. Смањење времена туширања могло би сваком домаћинству уштедети око 130 евра годишње, каже влада. У једној североисточној провинцији, локалне власти су чак поделиле тајмере како би подстакле људе да штеде новац.

Карла Генерал је сваки дан проводила 15 минута под тушем, постепено подижући температуру воде. Њен дечко није могао да разуме Карлину екстраваганцију и дао јој је пешчани сат са петоминутним тајмером да контролише време туширања.

„Понекад сам користила туш да се опустим, али сам често сањала и губила појам о времену “, каже она.

Прочитајте још:  Холандски политичар оправдао спаљивање Курана: Није законом забрањено!
Ипак, као довољна мотивација показали су се све већи рачуни за струју и евентуалне несташице. „Сада се туширам пет минута и одржавам нормалну температуру “, додала је Карла.

Питер тен Бругенкате, портпарол министарства за економију и климу, каже да би људи требало да „штеде што је више могуће енергије да попуне складишта гаса и преживе зиму“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Музичка новинарка из Амстердама Теа Деркс каже да је одувек покушавала да ограничи своју потрошњу енергије. Она се тушира ​​само једном недељно на мање од пет минута. Деркс, 58, користи бицикл за превоз, али се због тога не зноји довољно да би оправдала свакодневно туширање.

„Да би ограничила енергију приликом кувања, госпођа Деркс сада доводи храну попут пиринча до кључања, а затим искључује шпорет и ставља лонац у чахуру направљену од њеног ћебета да би се загрејала. За прање судова користи електрични чајник за загревање воде уместо да користи воду загрејану на гас .

– прецизира аутор чланка.

Али за неке душе то остаје свети простор.

Меиндерт Боерсма, 23-годишњи студент из провинције Фризија, довољно је свестан климе да путује возом како би избегао емисије угљеника повезане са летењем. Али жртвовање свог десетоминутног туширања није у његовим плановима.

Прочитајте још:  Несташица хране у Холандији (видео)
Становница Амстердама – 25-годишња Ренинде ван Дорештајн, сматра да пет минута није довољно за пристојан туш.

„Морам да оперем косу, обријем ноге и све то. Потребно је 10 или 12 минута “, рекла је она.

Холандска влада такође охрабрује људе да окаче своју одећу на сушење уместо да користе електричне сушаре, користе вентилатор уместо клима-уређаја и држе ролетне затворене током врелог дана.

Реинт Јан Ренес, научник о понашању, рекао је да Холанђани воле да штеде новац и да су свесни животне средине. Међутим, људи су скептични према захтевима владе и склони су да се не жртвују без доброг разлога.

Према Хансу де Коку, извршном директору веб-сајта за поређење цена Прицевисе, цена енергије за домаћинства у Холандији скочила је у просеку на 503 евра у августу ове године са 142 евра у августу 2021. А ситуација би се могла погоршати.

Прочитајте још:  Редови за марихуану у Холандији, новим мерама кафићи затворени до априла
Поред Холандије, и друге европске земље почеле су да уводе ограничења, како на коришћење воде и струје, тако и на температурни режим у приватним домаћинствима и јавним зградама, закључује се у публикацији.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *