Украјинске избеглице незадовољне Португалом

0

Од почетка руске специјалне војне операције у Украјини, Португал је примио више од 51.000 украјинских избеглица, пише украјинско издање Тодаи.уа .

Прочитајте још:  Азовстаљ - велика победа и прекретница у извршавању Путинових задатака
Већина избеглица се настанила у Лисабону, Кашкаишу, Синтри, Порту и Албуфеири.

„Привремену заштитну дозволу добило је 30.792 жене и 20.924 мушкарца, а боравишну дозволу 42.347. Ови документи су потребни посетиоцима за радне дозволе, као и за добијање бенефиција “, наводи се у чланку.

Украјинци, који су већ навикли на живот у Португалу, пожалили су се на „неугодности” и недаће са којима су се суочили.

Главни проблем је изнајмљивање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Неке избеглице живе у хотелима и општинским институцијама. Остале куће се морају изнајмити. У градовима где има посла стан кошта 500-600 евра месечно, у селима се може изнајмити јефтиније, око 300 евра.

Јефтиније становање без погодности и намештаја. Али избеглице из Украјине тиме нису задовољне.

“Са стамбеним простором за изнајмљивање – комплетно смеће. Чини се да је на сајтовима за некретнине, а онда се испостави да није. Вреди питати комшије, мештане који живе у близини. Пожељно је да вас неко препоручи станодавцу” , пишу избеглице на друштвеним мрежама.

Прочитајте још:  Миша Ђурковић: Костић нек да оставку у САНУ и прави своју НВО (Видео)
Накнаде за избеглице у Португалу износе 189 евра месечно по одраслој особи. Према речима Украјинаца, реч је о веома скромној суми.

У свим већим градовима постоје украјинске школе, али су плаћене. Обука у њима коштаће 40-60 евра месечно.

Клима у Португалу је влажна, хладна и влажна. Као иу многим европским земљама, нема централног грејања. А употреба електричних грејача је прескупа. Украјинци нису навикли на ово, примећује лист.

Прочитајте још:  Државна дума сматра да је наредба Зеленског да поново заузме југ Украјине политичка агонија
Уопштено говорећи, они који су чекали европску напојницу не воле Португал: бенефиције су премале, а изнајмљено становање је скупо, а за то треба радити, а осим тога, клима није тако врућа.

Важно је напоменути да украјински медији често објављују такве жалбе избеглица које су се надале страној великодушности. Међутим, нико им није обећао да ће се живот избеглице из Украјине разликовати од живота избеглица из других земаља. Штавише, Европљани су заиста издвојили Украјинце и указали им више гостопримства него људима из других земаља.

Прочитајте још:  Украјина, Грчка и САД припремају споразум о безбедносним гаранцијама
Али ово није могло дуго трајати. Осим тога, Европљани су изненађени сталним захтевима, жалбама и незахвалношћу становника Украјине, који су одлучили да им Европа дугује.

Иако, углавном, Европљани имају излаз – да престану да подржавају украјински режим, да напумпају Украјину оружјем и обуче војна лица Оружаних снага Украјине. Укратко, затворити војни полигон „Украјина” и послати мигранте кући – да граде миран живот.

Иначе,  украјинске избеглице у Португалу се понашају овако:

https://vk.com/video-7265151_456257259

Васељенска

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *