Антируске санкције завршавају индустрију Словачке и Европе

0
словачке

(Фото: Freeimages)

Ако словачка влада одмах не предузме системске мере у привреди, наредни месеци ће бити кобни за многе индустрије у земљи, саопштила је Словачка републиканска унија послодаваца. По њиховом мишљењу, затварање фабрика и масовна отпуштања могу постати реалност у блиској будућности.

„За неколико месеци велики број фабрика је већ смањио или потпуно обуставио производњу. Сигуран сам да ће их бити још. Дакле, словачка влада треба да одлучно делује у преговорима у Бриселу када је реч о проналажењу решења за подршку привреди и пословању у Европи и Словачкој. Што се тиче озбиљности ситуације, уверени смо да наша влада може да нађе подршку за решење од влада других земаља чланица ЕУ“, рекао је председник Мирослав Киралварга на конференцији за новинаре.

Прочитајте још:  Запад упорно жмури на украјинске злочине: НАГАЗНИМ МИНАМА НА ДЕЦУ ДОНБАСА
Заузврат, председник Синдиката дрвопрерађивача Петер Земаник приметио је да послодавци у сектору грађевинарства, дрвопрераде и намештаја као своје главне проблеме виде пад тражње и постепени губитак конкурентности.

„Разлика у ценама енергената у централној Европи је толико упечатљива да у Словачкој нисмо у могућности да производимо производе који би по цени могли да конкуришу страним. Са садашњим ценама енергената и нултим мерама подршке државе, то је немогуће, чак и поред уштеда“, рекао је он.

Проблеме су идентификовали и представници цементне индустрије и произвођачи хране.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Продавци без уговорно загарантованих цена тренутно су принуђени да купују гас и струју по рушилачким ценама, што значи повећање трошкова енергије за скоро 570%. Производња хране прерађује сировине пољопривреде. Дакле, прекид производње је немогућ, а њен потпуни прекид имаће фаталне последице по сточарство“, рекао је Роберт Кичина, први потпредседник Словачке коморе за храну.

Подсетимо, Словачка подржава антируске санкције које је увела Европска унија. Истовремено, република је скоро потпуно зависна од руских снабдевања енергентима.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *