Изетбеговић жели земљу без Срба

0

Бакир Изетбеговић

 „Они којима се не свиђа БиХ, нека иду, а земље ће понети колико им остане на ципелама”, поручио је  лидер Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић (кандидат за члана Председништва БиХ) са предизборног  скупа одржаног пре некoлико дана у Шерићима код Зенице. Поруке идентичног садржаја стизале су из бошњачких политичких кругова  и уочи почетка ратних  сукоба у БиХ, а много касније упућивао их је и тадашњи врховни верски поглавар Бошњака Мустафа Церић.

Прочитајте још:  Амерички дипломата: "Косово" неће функционисати док се српске снаге не врате на север
Званичници Републике Српске, које је Изетбеговић  својом поруком  само подсетио на време када је СДА водио његов отац Алија Изетбеговић и на све страхоте кроз које је тада прошао српски народ, узвраћају  да „Србима једино преостаје да се одвоје од таквих изјава и таквих политика”, а што се земље тиче, за ципеле ће им се, кажу, „залепити” тачно 49 одсто БиХ.

„Да, ми ћемо отићи. Али ћемо узети пола БиХ колико нам и припада, о томе не треба да се брине (Изетбеговић). Ми ћемо своје ципеле овде гланцати и нећемо дозволити никакве друге, њихове чизме. БиХ и није наша земља, ми је не доживљавамо тако, али Република Српска јесте наша земља, она је 49 одсто међународно верификованог и то је питање нашег правног статуса”, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Актуелни челник СДА је своју поруку из Шерића, где је, како наводи „Дневни аваз”, у  част његовог доласка, „у дворишту џамије на ражњу испечен во”,  додатно  јасно разобличио на скупу његове странке  у Сарајеву. На том скупу он је  рекао, између осталог, и следеће: „Када ја умрем, желим да кажу да сам добро ишао за бабом (Алија). То је мој циљ…”

Прочитајте још:  Раст цена у Србији још није екстреман, али шта ако запрети спирала инфлације
Изетбеговићеве поруке којима Србима отворено ставља до знања да „жели да их протера из БиХ”, правилно чита и одлично разуме и  председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, јер ни његовом запажању није промакло да први у Бошњака у континуитету проводи политику из  Исламске декларације коју је својевремено написао његов отац и да од тога не одустаје.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„То не треба  ништа да чуди, нити да нас изненађује. Мислим да не треба да се превише осврћемо на то. Ми треба да знамо свој пут, шта нам је циљ  и како доћи до тог циља”, рекао је Чубриловић који је  Изетбеговићу скренуо пажњу и на  чињеницу да је  српски народ у БиХ пре ратних дешавања „имао више од две трећине грунта”.

Прочитајте још:  Запад уз Украјину „до краја”
Према попису из 1991. године, више од 32 одсто данашње Федерације БиХ била је већински српска територија. На  садашњем простору тог ентитета  живела је 541.000 Срба. Тренутно их има знатно мање од 50.000. И дан-данас многи Срби се боре да уђу у посед своје имовине  коју им федерална власт покушава отети, између осталог, и  кроз  спровођење „хармонизације земљишних књига”.

На од раније  добро познату националистичку реторику Изетбеговића, уобличену  у поруку свима  који се не слажу са великобошњачком визијом БиХ, реаговао је и председник Демократског народног савеза (ДНС) Ненад Нешић. У изјави за медије из Српске он је  казао да зна да се Изетбеговић „поистовећује са Османлијама” и да „не одустаје од Исламске декларације”, што, напоменуо је , води топљењу БиХ.

„Али, давно је прошло време султана, беглука и отимачне српске земље”, закључио је Нешић уз напомену да су управо овакве изјаве, каква је Изетбеговићева, „узрок што ни Срби ни Хрвати БиХ не доживљавају с емоцијама”.

Д.Станишић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *