Америка разматра увођење санкција Кини, Тајпеј лобира да то учини и ЕУ

0
генерал, кина

Америчка влада разматра да ли да уведе додатне санкције Кини како би спречила инвазију на Тајван, пренео је Ројтерс, напомињући да Тајпеј лобира за ту меру и у Сједињеним Државама и у Европској унији.

Бела кућа „разматра опције за пакет санкција” Кини због страха тајванских и западних званичника да се Пекинг спрема да покрене „инвазију” како би се поново ујединио са острвом, наводе неименовани извори на које се позива Ројтерс.
Иако су извори дали мало детаља о мерама које се разматрају, прецизирали су да Тајван врши притисак на америчке и европске званичнике да уведу санкције, иако су лобирања наводно „у раној фази“.

Тензије између Вашингтона и Пекинга порасле су последњих месеци. Углавном су изазване посетом председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану у августу, након чега су уследила слична путовања нижих званичника.

Кина је одговорила великим војним вежбама у ваздуху и водама око острва, укључујући вежбу организовања пуне „блокаде“.
Док Бела кућа наводно размишља о новим мерама против Кине како би „одвратила“ напад на Тајван, амерички председник Џозеф Бајден раније је довео у питање делотворност економских санкција, изјавивши да „санкције никада не одвраћају“.

Вашингтон је припремио више рунди санкција у жељи да „одврати“ напад Русије на Украјину, али након што је Москва ипак послала трупе у суседну земљу саопштила је да је кампања санкција без преседана увек била осмишљена да „осакати“ руску економију.
САД такође примењују оштре рестриктивне мере против Ирана, Кубе, Северне Кореје и других држава како би „одвратиле“ државе од оног што често сматрају „злонамерним“ понашањем.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Нови доказ биолошких активности САД у Украјини

Сједињене Државе су већ уводиле економске казне Кини, при чему је администрација Доналда Трампа забранила трансакције са неким кинеским компанијама – у неким случајевима приморавајући америчке фирме да са њима не послују.

Председник Бајден је у великој мери задржао Трампову политику према Кини, више пута је називајући највећим конкурентом Америке и шаљући америчке ратне бродове кроз спорни Тајвански мореуз.

Пекинг сматра Тајван делом своје територије, и иако је негирао наводе о непосредном нападу, задржао је право да поврати острво силом ако то буде потребно.

Неколико земаља званично признаје Тајван као независну земљу; Сједињене Државе нису међу њима, упркос томе што су организовале „неформалне“ посете званичника и одобриле неколико рунди продаје оружја острву током протеклих година, преноси РТ.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *