„Био је то важан корак“: НАТО захваљује Србији на антируској резолуцији

0

Северноатлантска алијанса Србију сматра својим важним и вредним партнером, рекао је у изјави за Танјуг амерички амбасадор при НАТО Џулијан Смит.

„Радујемо се проналажењу нових начина за сарадњу. Мислим да нас интересују идеје Србије како да ојачамо те односе“, рекао је дипломата.

Прочитајте још:  Михајловићева опет провоцира: Србија чини све да смањи зависност од Русије
Према њеним речима, на самиту у Мадриду Русија је идентификована као главна претња глобалној безбедности.

Упитана како види ситуацију на Западном Балкану у контексту сукоба у Украјини, Смит је одговорила да је „на самиту НАТО-а крајем јуна алијанса представила нови стратешки концепт и да су САД у великој мери главна тачка. овог концепта“.

„Ове године смо доста времена посветили руском рату у Украјини. Стратешки концепт такође наглашава значај Балкана, важност мира и стабилности и даљег рада на томе. Због тога је у претходна два дана регион посетила мала делегација амбасадора земаља НАТО-а, и наша посета нам се веома допала“, нагласио је амбасадор.

Она је додала да НАТО веома цени одлуку Србије да гласа за резолуцију Генералне скупштине УН којом се осуђује специјална операција Русије у Украјини.

„То је био важан корак, ценимо одлуку Србије у том тренутку да подржи Запад и Украјину у борби за територијални интегритет и државни суверенитет. Надам се да ћемо и убудуће наставити да сарађујемо са нашим пријатељима у Србији на овом задатку. Свесни смо њихових евроатлантских тежњи и радујемо се наставку заједничког рада на нашим заједничким вредностима и на овом рату у Украјини“, рекао је Смит.

Прочитајте још:  Амфилохије хоће да преименује СПЦ у црногорску цркву: СПЦ није српска већ Божија Црква (Видео)
Она је избегла директан одговор на питање како ће Кфор реаговати у случају даље ескалације на Косову и Метохији, рекавши само да мисија има све што је потребно да успешно заврши свој рад.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Дозволите ми да кажем да је Србија важан партнер у овој мисији Кфора и радујемо се њеном јачању у наредним недељама и месецима“, закључио је амбасадор.

Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *