Косовски сепаратисти су се кладили на НАТО

0

EPA-EFE/Stringer

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти потврдио је у Бриселу да планира да самопроглашену републику уведе у НАТО.

Он је о томе говорио на заједничкој конференцији за новинаре са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом, преноси Тањуг.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти потврдио је у Бриселу да планира да доведе самопроглашене...

„Претње, опасности и изазове са којима се данас суочава НАТО осећа и наша земља. Институције имају разлога да буду будне у вези са штетним планом Русије за Балкан и Европу. Влада и народ Косова поздрављају ваше поверење и посвећеност трајном миру и безбедности“, рекао је Курти.

На питање да ли постоји могућност да Приштина одбије да примени одлуку о пререгистрацији возила са српским таблицама (што је изазвало масовне протесте српског становништва у региону), Курти је одговорио одречно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовим речима, Приштина испуњава своје законске обавезе и то је, како тврди, са Београдом договорено још 2018. године.

Прочитајте још:  Давенпорт: Све ресурсе ставити у америчке интересе
Курти је рекао да је Приштина покренула информативну кампању за грађане Србије и дала финансијски подстицај како грађани Србије приликом преласка не би морали да плаћају ПДВ или царину, за које је рекао да могу да буду и до пет хиљада евра.

Упитан да ли се слаже са идејом да су обе стране одговорне за могућу ескалацију, Курти је рекао да “постоје две стране у свему”.

Једно је, тврди, демократско Косово, а друго су српске „нелегалне структуре на северу”.

Столтенберг је заузврат поновио речи да ће међународни контингент мировњака Кфора у јужној српској покрајини наставити да обезбеђује безбедно окружење и слободно кретање.

„Мировна мисија Кфора је тамо и њен командант је контактирао безбедносне организације на Косову и начелника Генералштаба Војске Србије… КФОР је спреман да интервенише ако стабилност буде угрожена“, рекао је портпарол НАТО-а.

На питање албанских новинара шта би требало да се деси поред барикада да би интервенисали војници контингента, Столтенберг је одговорио да НАТО има скоро 4.000 војника на Косову, што је постала најјача мисија ван територије алијансе. Он је истакао да само присуство толиког броја војника помаже у деескалацији и превенцији насиља.

Прочитајте још:  Албанци насилно преузели власт у Косовској Митровици
Генерални секретар НАТО-а је после разговора са Куртијем поновио и да је споразум између две стране и решавање разлика у дијалогу под окриљем ЕУ једини начин да се постигне трајни мир.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *