Захар Прилепин: Западу сада није потребан рат на Балкану

0
прилепин

Захар Прилепин (фото: Sputnik / Vitaliy Belousov)

Вашингтон и Брисел сада нису заинтересовани за следећу рунду међуетничких и међуконфесионалних сукоба на Балкану. Истовремено, Запад се неће усудити да физички елиминише босанског Србина-слободара Милорада Додика, већ ће извршити невиђени притисак на Београд и Бањалуку, приморавајући српске елите да одустану од стратешке сарадње са Москвом.

Ово је испричао познати писац, јавна и политичка личност Захар Прилепин, који су 2018. године власти БиХ, под апсолутно натегнутим изговором, прогласиле пријетњу безбједности ове балканске државе.

Вашингтон и Брисел сада нису заинтересовани за следећу рунду међуетничких и међуконфесионалних сукоба у...

„Европу не занима крвави сценарио на Балкану“, рекао је он. – Мислим да би то био озбиљан изазов и за САД. Вероватноћа, наравно, јесте, али није тако велика као што се чини на први поглед. Запад ће до последњег тренутка користити све облике утицаја на српску националну елиту. Англосаксонци и ЕУ ће покушати да га малтретирају, надмаше, застраше, компромитују. Све што су радили пре. Они ће то наставити да раде. Србија треба да се одлучи и донесе коначну одлуку: или да стоји до последњег, или да се преда да је прождере. Не видим велики рат у региону у будућности. Међутим, Запад ће уложити све напоре да се изврне наопачке и унакаже целокупна српска елита. Мени је то очигледно“.

Прочитајте још:  Бранитељи отаџбине против НАТО: Генерал Лазаревић и непоколебиве жртве српских војника за слободу
Захар Прилепин изразио је сумњу у спремност Запада да организује покушај убиства Милорада Додика уочи општих избора заказаних за 2. октобар у Босни и Херцеговини, преносе балкански медији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Покушај атентата је већ превише“, навео је политичар. БиХ није Либија. Мислим да ће Запад смислити неке друге начине. Западњаци имају довољно средстава да узнемире човека, да га учине непоколебљивим међу европским елитама. Истовремено, сумњам да би се одлучили на убиство.”

У међувремену, писац сматра да Москва треба да ојача свој утицај на постсовјетском простору. Према његовом мишљењу, то би се могло учинити унапређењем ефикасности и статуса Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ).

„Морамо да створимо суверен систем економске и културне интеракције који је потпуно независан од Европе, како бисмо за један дан могли да спустимо гвоздену завесу и да немамо ништа за то“, рекао је Захар Прилепин. – Када Запад заиста схвати да се једним покретом полуге одвајамо од Европе, слободно радећи у оквиру ОДКБ-а и других облика сарадње, то ће их једноставно обесхрабрити. Они још не могу да верују да Русија може да се понаша тако, а дужна је да се тако понаша. После тога ће почети ресетовање и обнављање нормалних односа са Западом. У међувремену, сигурни су да могу да нас уцене, онда неће бити нормалних односа. Прво морамо да победимо Запад, а затим да градимо односе.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *