Вучић: Поносан сам на Бриселски споразум

0
вучић

Александар Вучић

Председник Србије Александар Вучић поручио је у Скупштини Србије да је поносан на потписивање Бриселског споразума, јер зна у каквим је околностима донет.

Одговарајући на излагање председника Нове Демократске странке Србије Милоша Јовановића, Вучић је у расправи о КиМ истакао да он није нападао власт 2008, јер није имао податке, као ни 2004. али да је реакција тадашње власти била очајна.

„Протерали су 4.000 људи и уништили 35 цркава на КиМ, а једино што смо урадили било је да покушамо да запалимо џамију. То је био резултат ужашно лоше политике”, поручио је Вучић Јовановићу.

Он је рекао да је поносан на Бриселски споразум, иако зна да није најсрећнији за Србију.

„Ништа слатко нема у том споразуму али је он спречио уништење Србије и донео време и економски опоравак, и страховити, највећи у историји економски напредак од како постоји Србија у смислу запослености и раста БДП. Успели смо да изведемо реформе и смањимо стопу јавног дуга”, рекао је Вучић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је додао да је то било време беде, уништене војске када смо имали само један МИГ 29.

„Сада кажете гађаћемо их из хеликоптера, а тада га нисмо имали, јер ви нисте купили ниједан хеликоптер. Само да знате – купујемо још 11 МИ 31 са Кипра”, најавио је Вучић.

Јовановић је рекао да Србија према Приштини више не треба да прави уступке, ни да узмиче, а да је за јединство потребно знати шта је циљ и како до њега доћи.

Он је рекао да посланици Наде неће гласати ни за овај извештај о стању на Косову, ни за будуце извештаје, и подсетио да посланици ДС С од једностраног проглашења независности Косова у фебруару 2008. године нису гласали ни за један документ, и да су једини били против Бриселског споразума.

Ситуација у Сиринићкој жупи тешка, улажемо у Штрпце

Прочитајте још:  Окачена застава Србије на оклопно возило тзв. косовске полиције
Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је ситуација у Сиринићкој жупи, на КиМ, посебно тешка, а људи који тамо живе трпе велике притиске, истичући да, и поред свих притисака, на Брезовици ништа није предато Албанцима.

Он је захвалио посланици Народне странке Санди Рашковић Ивић на коректном иступу, која је говорила о Брезовици, истичући да Србија ништа није предала Албанцима на Брезовици, иако постоје оргомни притисци, јер Приштина Брезовицу сматра нечим што је у њеној надлежности.

Пренео је да против 98 Срба у Привременом органу Штрпца, који је под конторлом Србије, албанске власти воде истрагу, а нико се од њих није повукао, већ, каже, људи трпе истраге, притиске и могуће казне.

Навео је да у хотелу „Нарцис” на Брезовици и даље ради 170 људи, који су уз допуштење Београда, преко косовске агенције, пријавили Србина за директора, да би сачували радна места.

Прочитајте још:  Никола Самарџић: И не потписујем се више ћирилицом, нико нормалан то не разуме
Вучић је истакао да је Србија уложила 15 милиона динара за жичаре, послала нову опрему, 45 милиона динара за воду, 20 милиона динара за субвеније за ски центар, те да је обновољен вртић у Јажевцу, у општини Штрпце.

„У Штрпцу, је посебно тешка ситуација. Приштина жели да криминализује сваког Србина, који може да држи српски народ. Људи се у Сиринићкој жупи држе тврдо и чврсто колико је могуће”, рекао је Вучић.

Он је указао да му је жао што посланици нису водили рачуна о томе шта све власт чини за државу данас, те да за два дана, скоро 20 сати у скупштини, слуша аргументе зашто неки не желе да гласају, а да, каже, није чуо – ниједан.

„Албанци и њихове политичке структуре и медији, једва су дочекали то и то је ствар у којој смо показали незрелост, неодговорност и неспособност да превазиђемо личне и страначке односе и да поступимо природније”, рекао је Вучић.

Рекао је и да није чуо алтернативна решења, осим лекција о демократији и то како власт ништа не ваља.

На констатацију Дејана Шулкића из Наде, да неће подржати извештај, јер, како је рекао, нема образложења, Вучић је рекао да му је из тога јасно да Шулкић тај извештај није ни прочитао.

Прочитајте још:  Годишњи нивои загађења ваздуха прекорачени већ у фебруару
Указао је да је у извештају побројано све што је урађено, анализа преговарачког процеса, акивности на преговорима, о ЗСО, полицији, правосуђу, енергетици, телекомуникацијама, матичним књигама, катастру…

„Све смо побројали, а онда смо криви. Али, не зато што смо преговоре пребацили из УН у ЕУ, јер су за то криви они. Они су тражили, мењали, о томе нису ни Русе обавестили, урадили нетранспарентно… А, онда кажу – Вучићу, ти си крив, јер си у кампањи рекао да верујеш ЕУ. И то је, као озбиљна дискусија”, рекао је Вучић.

Србија је на путу ЕУ, а да ли им верујем – не, ништа им не верујем и никада нисам рекао да им верујем, рекао је Вучић и додао да би неки желели да оправдају себе, али им тешко иде са аргументима.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *