Путин на самиту ШОС-а: Организација је отворена за сарадњу са целим светом

0

Владимир Путин (Фото: РИА Новости)

Руски председник Владимир Путин борави у узбекистанском Самарканду, где се одржава самит Шангајске организације за сарадњу (ШОС). Обраћајући се лидерима организације на састанку у ужем формату, Путин је истакао да је ШОС отворен за сарадњу са целим светом.

Данас ће у оквиру дводневног самита, који се одржава у узбекистанском граду Самарканду, бити започета процедура пријема Белорусије у ШОС, а Иран ће потписати меморандум о статусу земље-партнера у дијалогу ШОС-а.

Након састанка у ужем формату, лидери чланица ће се поново окупити ради седнице у проширеном формату, а такође потписати Самаркандску повељу у којој су утврђени ставови земаља учесница о најважнијим регионалним и глобалним питањима.

Путин у свом распореду имапланиране билатералне састанке са премијером Индије Нарендром Модијем, турским председником Реџепом Ердоганом, као и председником Азербејџана Илхамом Алијевом. Очекује се да ће се радна посета руског председника завршитиразговором са новинарима.
Руски председник се јуче на маргинама самита састао с председником Ирана Ибрахимом Раисијем, председником Киргизије Садиром Жапаровом, председником Туркменистана Сердаром Бедимухамедовом, као и с пакистанским премијером Шахбазом Шарифом и председником Кине Си Ђинпингом. Такође је разговарао с председником Узбекистана Шавкатом Мирзијојевом и уручио му орден Александра Невског. Била је потписана и Декларација о свеобухватној стратешкој сарадњи Русије и Узбекистана.

Самит ШОС одржава се у Самарканду у Узбекистану 15. и 16. септембра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како се очекује, лидери организације разговараће о широком спектру питања – јачању потенцијала организације у области безбедности и стабилности, јачању економских веза, развоју саобраћајне повезаности, јачању културне и хуманитарне димензије ШОС.

Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

Прочитајте још:  Мађарска авионом из Русије допремила гориво за нуклеарну електрану

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *