Србија на генералној скупштини у УН гласала за то да се Владимиру Зеленском дозволи обраћање путем претходно снимљене видео поруке

1

Генерална скупштина УН изгласала је да се украјинском председнику Владимиру Зеленском дозволи да се обрати на годишњем састанку светских лидера следеће недеље у унапред снимљеном видео снимку. Како је Русија била изричито против овог предлога, а ни сам Владимир Путин није позван на састанак, многи су очекивали да ће традиционалне савезнице Русије гласати против обраћања Зеленског. Међутим, Србија је гласала за и тако заузела страну Украјине.

На Генералној скупштини која има 193 члана, њих 101 су гласали за, седам је било против, док је 19 било уздржано.

Прочитајте још:  Бандера није дошао него је своје следбенике позвао к себи (видео)
Ова одлука даје Зеленском велику политичку позорницу на састанку, којем руски председник Владимир Путин неће присуствовати.

Русија, Белорусија, Куба, Северна Кореја, Еритреја, Никарагва и Сирија биле су седам земаља које су гласале против давања изузетка Зеленском који ће се обратити видеом, уместо путовања у Њујорк.

Изузетак је дозвољен јер украјинска мисија при УН тврди да Зеленски „не може лично да учествује на састанцима Генералне скупштине због текуће агресије Русије на Украјину“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дмитриј Пољански, заменик руског амбасадора у УН, рекао је да је Москва увек била за „личну дипломатију у УН“. Он је оптужио западне земље за двоструке стандарде.

Амандман који је поднела Белорусија који би омогућио било ком светском лидеру да се обрати скупштини у претходно снимљеној видео поруци није успео.

У протекле две године светским лидерима је било дозвољено да поднесу своје говоре у унапред снимљеним видео записима због пандемије коронавируса, али се ове године очекује да отпутују у Њујорк како би лично разговарали пред Генералном скупштином УН.

Прочитајте још:  Министарство одбране Украјине вапи: Не ширите вести о набављању оружја
У року од недељу дана након што је руска инвазија на Украјину у пуном обиму покренута 24. фебруара, скоро три четвртине Генералне скупштине гласало је за укор Москве и захтева од ње да повуче своје трупе. Пре три недеље скупштина је поново осудила Русију због стварања „страшне“ хуманитарне ситуације.

Нова.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Србија на генералној скупштини у УН гласала за то да се Владимиру Зеленском дозволи обраћање путем претходно снимљене видео поруке

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *