Зашто је Запорошка НЕ ​​поново укључена у енергетски систем Украјине

0
запад, запорожје

(фото:РТ)

Медији су, позивајући се на ИАЕА, пренели да је након поправке дистрибутивних уређаја коју је извршила бригада Енергоатом, 17. септембра, Запорошка НЕ ​​укључена у енергетски систем Украјине. Криза око станице је привремено превазиђена. И – не у интересу Русије.

Очигледно је склопљен споразум између Русије и Украјине, уз посредовање ИАЕА.

Руска страна одустаје од планова за укључивање ЗНПП у руски енергетски систем. Морам да кажем да је достигнуће мало – као резултат украјинског гранатирања, ово укључивање је постало физички немогуће.

Украјинска страна, остајући једини оператер Запорошке НЕ, одбија гранатирање и планове за оружану заузимање станице (а недавно су се појавиле гласине да Оружане снаге Украјине поново спремају јуриш на реку код Енергодара).

У ствари, ситуација је била нерешива за руску страну – није било могућности да се фронт помери на раздаљину која би онемогућила гранатирање нуклеарне електране. Штавише, ако се фронт помери уназад 150 километара, Американци ће обезбедити ракете домета од 300 километара. Даље постојање у садашњем режиму би пре или касније довело до мање или више тешког радијационог удеса. Украјинска страна не само да се тога не плаши, већ га чак сматра и пожељним – уосталом, кривицу за инцидент свалиће на руску страну, која контролише станицу. Последице другог Чернобила по Украјину не занимају актуелне власти – оне се одавно осећају као „лидери цивилизованог света у супротстављању Путиновој агресији“ и олако жртвују земљу и народ за ово.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Али, узгред, ако је то тако, зашто је онда Кијев пристао на овај договор? Наравно, не због ауторитета ИАЕА. Тајну поводљивости Кијева открио је Владимир Путин током самита ШОС-а у Самарканду – оно што смо сматрали почетком системских напада на украјинску енергетску инфраструктуру било је упозорење – шта би могло да уследи ако Украјина не пристане на договор који је предложила ИАЕА.

Прочитајте још:  Војска ДНР оборила две Точке-у над Макејевком (видео)
Да будемо искрени, чак смо одахнули – ништа се неочекивано није догодило, Русија није почела да се бори пуном снагом и, што је најважније, није почела да удара обичне грађане Украјине, настављајући да се руководи идејама хуманизма.

Постоји ли ризик да украјинска страна не испуни своје обавезе из енергетског споразума? Уопштено говорећи, постоји снажно уверење да неће, једноставно зато што званични Кијев никада ништа не ради. И наравно, „ауторитет“ ИАЕА га неће зауставити.

Али овде делују два важна фактора.

Прво, ако договор буде прекршен, Русија би могла да настави нападе на електране. Чињеница да може ефикасно да их спроводи, чак и упркос отпору украјинске ПВО, јасно је показано.

Друго, Зеленски је већ обећао Европи да ће тамо снабдевати струјом, што ће бити сумњиво у случају даљег гашења ЗНПП, а још више ако се наставе руски удари на електране.

Иначе, очигледно има више играча у договору. На пример, САД су изјавиле да неће снабдевати Украјину ракетним системима домета до 300 км. Али ове испоруке су већ најављене… Ми, наравно, не знамо са чиме је то повезано, али изгледа да је реч о „наговештајима“ у оквиру чак неколико пројеката – енергетском споразуму и притиску на Украјину. тако да поново учествује у мировним преговорима (чији је резултат била појава украјинског „мировног плана”).

Наравно, такав посао је неисплатив за Русију – било би боље да обнови снабдевање енергијом ослобођених територија (надамо се да ће прекид украјинског гранатирања то омогућити), али, понављамо, ситуација је безнадежан у чисто војном смислу.

Прочитајте још:  Председник комичар одговорио противницима ковид терора: Морате сви да се вакцинишете
Па, по Путину, то не омета планове СВО – циљ специјалне операције је и даље ослобађање Донбаса. Штавише, Русији се „не жури“.

Василиј Стојакин ,РИА НОВОСТИ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *