Абортус, ефекат бумеранга у САД?

0
абортус

(фото:Пиксабеј)

Шта ако одлука од 24. јуна којом је Федерални врховни суд Сједињених Држава победио лаж о абортусу као уставном праву заврши као бумеранг ?

Прочитајте још:  Г7: Земље Западног Балкана да уведу санкције Русији
Ово је опасност од које се Тхе Валл Стреет Јоурнал плашио 3. септембра , померајући анкете у вези са „средњорочним“ изборима који ће 8. новембра скоро у потпуности обновити савезни Конгрес. У ствари, чини се да број гласача за абортус расте, или да је казна од 24. јуна “уплашила” различите слојеве становништва, бацајући црну сенку на гласање.

Сада је у том погледу важно гласање од 8. новембра. Већина за абортус у новоизабраном Конгресу ће моћи да дозволи лобију против живота да саботира пресуду Врховног суда кроз парламентарни закон који поново спроводи абортус на савезном нивоу.

Али да ли снаге за абортус заиста расту и расту довољно да се размишља о извору за живот ? Односно, да ли већина Американаца који ће изаћи на гласање 8. новембра озбиљно сматра грешком реченицу од 24. јуна, вољни да помогну у раду саботаже којој се надала Демократска странка?

За Франка Шуберта, стручњака за анкете и изборне кампање , одговор је сложен. „Пре пресуде од 24. јуна, абортус је био углавном теоријско питање. Постојала је борба да се ту и тамо заустави, али нико није замишљао поништавање казне из 1973. Сада је, међутим, тај преокрет реалност и абортус је на конкретан начин у центру политике. Садашњи наратив стога дефинише демократе као браниоце „репродуктивних права“ против републиканаца који су описани као они који уместо тога желе да стисну та права.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Овај сада стандардни наратив, који су подстакнули медији , ухватио се и републиканци обележавају време. „Комуникацијска стратегија републиканаца по овом питању“, објашњава Шуберт, „данас је заиста лоша. У недавној прошлости, републикански кандидати саветници често су их саветовали да избегавају друштвена питања која изазивају поделе као што је абортус током предизборних кампања, а резултат је да се сада многи од тих кандидата плаше да то учине.

Прочитајте још:  Злочини САД у Другом светском рату: спаљена деца, силоване жене и атомско бомбардовање
Дакле, противници су ти који намећу правила игре и пре свега нарације. „С друге стране, републиканци би требало да говоре о абортусу, и то много“, саветује Шуберт. „У предизборној кампањи треба да говоре истину. Објасните да пресуда од 24. јуна ни у ком случају није ускраћивање права и слобода, већ даје грађанима САД начин и простор да озбиљно разговарају о абортусу, како га треба регулисати, његовим границама, условима и тако даље. Укратко, коначно слободан тренутак аутентичног обрачуна који је изостао већ пола века, угушен капуљачом наметнутом казном у „Рое в. Вејда ” који је елиминисао сваки дијалог и свако резоновање”.

Још једном, добри политички резултати нису довољни да се заиста добију поређења. Неопходно је знати како их адекватно комуницирати, поучавајући грађане њиховим врлинама. Сада би био велики проблем када би се оно добро које дозвољава пресуда од 24. јуна поништило немогућношћу саопштавања ове предности. Врховни суд је 24. јуна извршио своју дужност, сада је на политици да учини своје с обзиром на 8. новембар, односно да пре свега саопшти тотално зло које би задесило земљу ако би за абортус већина у Конгрес који ће бити изабран требало је да донесе законе о абортусу. И бирачко тело такође мора да уради свој део посла, осакаћено можда лошом комуникацијом од стране политике, али лично одговорно ако попусти сиренама лажи.

Да, опасност од које се плаше анкете и Тхе Валл Стреет Јоурнал постоји, а време за опоравак истиче. Али ни то не треба заборавити, додаје Брајан Браун, председник Међународне организације за породицуи уредник „иФамНевса”, константе „Бредлијевог ефекта”, Тома Бредлија (1917-1988), демократског градоначелника Лос Анђелеса којег је 1982. победио ривал републиканац Џорџ Деукмејјан (1928-2018) за место гувернера Калифорније упркос свим анкетама које су му дале огромну предност. Конзервативну оријентацију медији сматрају друштвено заосталом, па стога увек имају тенденцију да потцене њену снагу. У Италији би се то можда звало „ефекат тихе већине“, али би, преокренувши победника и пораженог, од председничких избора 2016. могао да се преименује и у „Ефекат Трампа“.

ИФАМ.Њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *