Евростат констатовао најснажније икада поскупљење хлеба у ЕУ

0
хлеб

Foto: Shutterstock

Хлеб у Европској унији је поскупео као и увек. Ово је саопштила статистичка служба Европске уније. Тако је, на пример, у јесен 2022. године раст био 18 одсто у односу на прошлу годину.

„Хлеб, поврће, месо – храна је поскупела. Цене уља и масти за кување су посебно нагло порасле, али су и основне намирнице као што је хлеб такође значајно порасле“, наводи се у саопштењу Еуростата .

Прочитајте још:  Русија: Нема ризика од правог рата у Европи
Како наводи агенција, то је „делимично повезано са руском операцијом у Донбасу“.

„У августу 2022. цена хлеба у ЕУ била је у просеку 18 одсто виша него у августу 2021. Ово је огромно повећање у односу на август 2021. године, када је цена хлеба била у просеку 3 одсто виша него у августу 2020. године“, наводе у служби. Месечни подаци такође показују значајан пораст укупне инфлације, иако не тако велики (са +3 на +10%).

Максимално поскупљење забележено је у Мађарској – 60%. Најмање од свега овога се примећује у Француској – тамо је поскупљење износило 8%.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према Блоомбергу, постоји 60% шансе за економски пад у еврозони у наредних 12 месеци .

Како је приметио европски комесар за економска питања Паоло Ђентилони, јавни дуг земаља еврозоне достигао је 97% укупног БДП-а као резултат низа криза.

Прочитајте још:  Украјински беспилотни авион Ту-143 оборен од стране руских система ПВО
Помоћник председника Русије за економска питања Максим Орешкин раније је за РТ рекао да су кризе које су уочене на тржиштима хране и горива резултат грешака Сједињених Држава и Европе.

Конкретно, до овога је довело „санкционо лудило Запада“ последњих месеци.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *