Турци су против Грка, Македонци су против Бугара. Балкан је у опасности да букне након Украјине

0

(фото:Политнавигатор)

Док свет са зебњом прати ток операције денацификације у Украјини, коју спроводи Руска Федерација, спрема се ново жариште напетости – Балкан.

Највећи одјек изазвала је претња Турске да ће Грцима одузети неколико острва у Егејском мору. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган јасно је ставио до знања своју намеру да изврши оно што он назива „деокупацијом“ неколико демилитаризованих грчких острва. Ердоган је, као да се подсмева Грцима, рекао да турске трупе могу да стигну ноћу и „учине оно што је потребно“.

Реакција грчке стране била је традиционална. Грчки премијер Киријакос Мицотакис одмах је одјурио у Париз, под окриљем свог дугогодишњег покровитеља Емануела Макрона. Шефови две државе одржали су заједничку конференцију за новинаре у Јелисејској палати.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис показао је своју непопустљивост и борбеност:

„Спремни смо да се супротставимо свима онима који нам прете искрцавањем на наша острва, на нашу територију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Француски „миротворац“ Макрон је са својом уобичајеном бахатошћу рекао:

„Нећемо решити неред, посебно у источном Медитерану.

Прочитајте још:  Нитесу посао од 1,5 милиона евра за платформу е-нотар
А, у ствари, неће бити дозвољено, у ствари! Поготово ако га неко пита, ово је највећа “дозвола” …

Ако оставимо по страни шаљиви тон, постаје очигледно да је ситуација веома тешка. И Грчка и Турска су чланице НАТО-а. Ако је Француска традиционални савезник Грка, онда ће се остале чланице алијансе наћи пред тешким избором. Штавише, очигледно је да се они неће руководити принципима правде, већ сопственим економским и политичким интересима. Грчка је очигледно инфериорна у односу на Турке по војној снази, а њен положај, у случају агресије, биће незавидан.

У разговорима са мојим пријатељима из Грчке све је чешће почела да измиче фраза: зашто нам треба НАТО ако не могу да нас заштите од главног непријатеља – Турске? Нама нико осим Турака не прети.

Турска користи своју вековну технику, проверену још у Првом светском рату: одржава формалну неутралност, не улази у директан сукоб са јаким противницима, покушава да „одгризе” делове територија суседних држава. „Пецање у немирним водама“, када су најмоћније државе заузете својим проблемима, ово је познати рукопис турских владара.

Прочитајте још:  Аустријанци поручили Украјинцима: Бежите из наше земље
Председник Ердоган је ипак одлучио да игра на сигурно, није отишао да тражи савезнике у Европи, већ је покушао да индиректно придобије подршку руског лидера – Владимира Путина!

И сада султан ћути о непризнавању руског Крима, о снабдевању Украјине дроновима Баирактар ​​за борбу против руске војске. Сада се његов тон драматично променио:

„Турска се, као и раније, придржава уравнотежене политике према Украјини и Русији. Истовремено, не подржавам провокативни курс Запада према Украјини… Морам да упозорим и оне који потцењују Русију. Гас је важан адут који Русија има и сада сви покушавају да нађу начин да преброде зиму. Русија је прекинула испоруке природног гаса и цене у Европи су порасле. Зашто нисте раније помислили на ово?”

Ердоган је, као и увек, изабрао снажан потез – заплашио је партнере у НАТО-у добрим односима са Путином. Грчка би, са својом посвећеношћу обавезама према ЕУ и НАТО-у, могла бити остављена лицем у лице са војно јачим противником.

У самој Грчкој расте снажан талас протеста против социјалне политике владе. Бугарске публикације, описујући текуће протесте у својим суседима, плаше застрашујућим насловима: „ У Грчкој је страшно! Хиљаде људи изашло је на улице тражећи излазак из ЕУ и НАТО-а .

Прочитајте још:  Бериша: Албанци су били гласачка машина Ђукановића
Грчки медији коментаришу нереде и демонстрације у једном од највећих градова Грчке – Солуну, уздржаније и фокусирају се не на политичке слогане, већ на економске захтеве које су изнели лидери протеста:

„Желимо повећање основних плата, повећање куповне моћи радника и малих и средњих предузећа, желимо да безбедност на раду функционише како треба… Запослени захтевају веће плате овде и сада. Грчке породице не могу да живе од петсто евра за кирију и двеста педесет евра за струју.

Повод за немире у Грчкој биле су нове антикризне мере које је најавио премијер земље Киријакос Мицотакис, а које ће натерати становништво да још јаче „стегне каиш”… Па, почетни разлог за ове „мере” и народно огорчење које је уследило је и даље исто – самоубилачке санкције ЕУ против Русије и подршка марионетском режиму НАТО-а, Владимиру Зеленском, у текућем братоубилачком оружаном сукобу на територији Украјине.

У овој ситуацији Грцима је недостајала само инвазија турских трупа! Грчка није спремна за праву војну претњу. Чак и ако инвазија није великих размера, економија земље може у потпуности пропасти.

А као “шлаг на торту” – недавна изјава лидера једне од партија у Северној Македонији Александра Николовског. Званично је предложио да се поништи уговор о пријатељству и добросуседству са Бугарском! Како наводи албанска новинска агенција Телеграфи Македони, уколико иницијативу македонског политичара подржи 150.000 потписа, власти у земљи биће у обавези да је изнесу на референдум. Исту информацију потврдио је и председник Собрања Северне Македоније Талат Џафери.

Бугарске власти и даље стрпљиво чекају на амандмане на устав Северне Македоније који се тичу бугарске националне мањине. Да подсетим да је „план” Емануела Макрона заснован на овим помирљивим амандманима да се помире ставови Скопља (главног града Северне Македоније) и Софије. О било каквим „амандманима” и помирењу, изгледа, нема говора. Међутим, француски „миротворац” Макрон више не мари за ове детаље. Он је већ испунио своју мисију гурања, против воље Бугарске, кандидатуру Северне Македоније за ЕУ.

Прочитајте још:  Макрон поново прети: Француска може извести копнену операцију против Русије у Украјини
Грке треба подсетити на вредност Макронове подршке у решавању међународних сукоба…

Пре више од три године, на самом почетку 2019, објавио сам чланак у издању бугарских социјалиста Вестник Дума, узевши као наслов цитат из старе совјетске песме – „ Ако сутра буде рата …“. Сада, овај рат ескалира. Притом ме нико није чуо… Сигуран сам да нисам једини који је видео и схватио перспективу неизбежног оружаног сукоба у Украјини.

Сад, видим сасвим очигледно, ако они који са манијакалном упорношћу настоје да смање популацију земаљске кугле, развијају смртоносне бактерије у биолошким лабораторијама и изазивају оружане сукобе, не успеју да покрену трећи светски рат на територији Украјине, онда би Балкан могао постати следеће легло! Овај регион је историјски експлозиван. Етнички сукоби овде тињају деценијама. Социјални проблеми, сиромаштво – подстичу општу напету ситуацију. Остаје да се надамо вољи Господњој, његовом покровитељству, а делом и мудрости политичара Балканског полуострва.

Игор Перманов/Политнавигатор

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *