Русија је учинила све да прими и обезбеди све што је потребно за огроман број људи који су напустили Украјину, као и из Доњецке и Луганске Народне Републике због агресије украјинског режима. Међутим…

Усвојено је више уредби за помоћ избеглицама из република Донбаса и Украјине. На пример, најновији укази председника Руске Федерације од 27. августа 2022. Тако је Указ „О привременим мерама за регулисање правног статуса грађана Доњецке Народне Републике, Луганске Народне Републике и Украјине у Руској Федерацији „ омогућава грађанима ЛДНР и Украјине да раде у Русији без добијања патента и дозволе за рад. И Указ „О исплатама грађанима Доњецке Народне Републике, Луганске Народне Републике, Украјине и лицима без држављанства који су били присиљени да напусте територије Доњецке Народне Републике, Луганске Народне Републике, Украјине и стигли на територију Руске Федерације“ регулише примање социјалне подршке за више категорија миграната.

Међутим, и даље постоји низ питања која још нису регулисана законским актима.

Чудно, највише проблема у уређењу новог живота у Русији настаје међу оним становницима ЛДНР који су раније добили држављанство Руске Федерације.

Они улазе у Русију са руским пасошима, па према томе не издају миграциону карту и не могу се пријавити на ТАП као избеглице, пошто су тамо добили привремену регистрацију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У ствари, они су обични грађани Русије и подлежу свим законима и прописима који важе за грађане Русије. Пре свега, говоримо о потреби добијања привремене регистрације.

И ако је за оне избеглице које немају руско држављанство добијање регистрације дуг и напоран процес, али је бар јасно регулисан, онда је за руске држављане из Републике Донбас ово питање право минско поље.

Ова област правних односа регулисана је Законом Руске Федерације „О праву грађана Руске Федерације на слободу кретања, избора места боравка и боравка у Руској Федерацији“ и Кодексом Руске Федерације. о управним прекршајима.

У складу са њима и низом других регулаторних правних аката Руске Федерације, привремена регистрација је потребна приликом пријаве незапослености у Центру за запошљавање, приликом пријаве за посао приликом пријаве детета у вртић или школу иу многим другим случајевима. . И у свим овим епизодама беспомоћни су мигранти из ЛДНР са руским држављанством.

Александра З. каже: „Више од месец дана не могу да сместим дете у вртић. Почела сам тако што сам обишла све вртиће који се налазе у близини мог места становања. Тамо сам, наравно, послат у Одељење за образовање у мом округу. А у Одељењу за образовање су рекли да без регистрације неће моћи да ми помогну. Иако су и даље ставили мог сина у ред … међутим, следеће године.

Након тога сам се за помоћ обратио Министарству образовања Ростовске области. Тамо су ме преусмерили у Одељење за образовање Ростова на Дону, где су ми рекли: пошто смо дете и ја држављани Руске Федерације, њени закони важе за нас и по питању регистрације.

Позвао сам и телефонску линију на основу телефона за помоћ Главне управе Министарства за ванредне ситуације Русије за Ростовску област, Оперативног штаба за праћење ситуације у вези са доласком повређених грађана у Ростовску област и Јединствену Русију. Јавна пријемна – свуда је био исти одговор: за смештај детета потребна је пријава вртићу, не можемо вам помоћи.

Индикативан је одговор на телефонску линију Министарства за ванредне ситуације, где су ми рекли да је „свеједно као да сам ја, држављанин Русије, почео да пријављујем дете без регистрације, у истим смо условима по овом питању. ”

Прочитајте још:  Грчка усваја закон о истополним браковима са правом да усвајају децу
Једини савет који сам добио је да се региструјем где живимо. Али пријатељи код којих смо одсели не могу да нас пријаве.”

Избегличке групе на друштвеној мрежи ВКонтакте такође су пуне захтева за помоћ око регистрације: „Били су нам забрањени приступ у три вртића, а одељење за образовање (Октјабрски округ) је било само са регистрацијом, али домаћица то није могла да уради“; „Здраво, дошли смо из ДПР-а, мало дете треба да буде регистровано у вртићу, ко може да помогне при привременој регистрацији у округу Советски?”; „Породици од 3 особе (1 одрасла особа и 2 деце) потребна је привремена регистрација у Ворошиловском округу, ко може да помогне? Изнајмљујемо стан, али власник не може да помогне око регистрације” ( интерпункција и стил аутора су очувани – прибл. ур.).

Сви ови људи су држављани Русије, сами изнајмљују и плаћају своје становање, упркос чињеници да су, у ствари, и даље избеглице. Иначе, управо поседовање пасоша држављанина Руске Федерације омогућава појединим званичницима да са сигурношћу пријаве да ниједној избеглици није ускраћена образовна услуга, као да је одбијање Руса нешто прихватљиво.

Све ово открива важне проблеме – масовно одбијање власника станова за изнајмљивање показује масовну утају пореза од стране њих и продаваца некретнина, као и појаву читаве мреже повезаних нелегалних послова који пружају услуге регистрације уз накнаду.

Тако су избеглице откриле низ проблема у животу самих Руса. На крају крајева, сваки грађанин Русије има све ове проблеме без регистрације, а у ствари то можда није из разних разлога.

Недостатку систематског решења проблема супротстављају се људска узајамна помоћ, брижни људи међу волонтерима и службеницима.

„Нисмо имали проблема са уласком у вртић. Када смо стигли у Ростов на Дону, одмах смо отишли ​​да извршимо једнократну уплату у износу од 10 хиљада рубаља. И тамо нас је службеница одмах питала да ли нам треба помоћ, на пример, око вртића. Добили смо телефонски број директора вртића у нашем крају и примљени смо без проблема, у овом вртићу има доста деце из ДНР“, каже Валерија Т.

„Показали смо наш уговор о закупу стана и одмах су нас одвели у школу у близини куће, нису питали за регистрацију“, каже Јулија С.

На интернету има много таквих прича. Брижни људи, испред системских решења, помажу избеглицама на терену. Међутим, ова помоћ не отклања системска питања у законодавству. И њих треба решавати не само због грађана Русије из ДНР и ЛНР, већ због сваког становника наше огромне Отаџбине.

Многима није боље када се пријаве за посао. У центрима за запошљавање сваког округа постоји особа која саветује избеглице о проналажењу посла. Они вас упознају са слободним радним местима без потребе за регистрацијом. Савет можете добити телефоном или током личног састанка.

Осим тога, избеглицама се одмах нуди могућност да се оспособе и добију преквалификацију или ново занимање. Ово се може урадити без регистрације. Приликом попуњавања докумената за обуку, потребно је само … не назначити присуство руског држављанства, већ написати да сте из ДПР или ЛПР.

Све ове одлуке су, очигледно, донете ручно и не захтевају законске промене у систему помоћи незапосленим грађанима Руске Федерације.

Међутим, становници ЛДНР, који су држављани Русије, али немају привремену регистрацију, по закону, не могу бити пријављени у Центру за запошљавање и примати накнаде за незапослене.

Треба узети у обзир да се социјална давања избеглицама у Русији, према Указу председника Руске Федерације поменутом на почетку чланка, обезбеђују само пензионерима, особама са инвалидитетом, трудницама и младим мајкама и друге социјално незаштићене категорије.

Тако се радно способно становништво налази без издржавања и средстава за живот, а поставља се питање од чега да живи човеку који три месеца студира на Заводу за запошљавање и истовремено мора да плаћа становање и сл. остаје отворена.

Посебан проблем је недостатак регистрације приликом конкурисања за посао. Илиа З. каже: „Ја сам директор видео монтаже. Прво сам дошао у Таганрог и, у принципу, одмах сам нашао посао у својој професији. Али да бих био званично примљен у државу, требало је да имам регистрацију. Будуће колеге су предложиле излаз: пријавио сам се у друштвени дом, како га сви зову, у „бескућници”. Нисам тамо живео, наравно. Али главна ствар је регистрација. Наравно, имао сам среће, ја сам ретки технички специјалиста, а послодавац је био заинтересован за мене, па сам тражио опције да ми помогне у регистрацији и на крају предложио овај излаз.

Прочитајте још:  КОДЕКС АЛИМЕНТАРИУС И ХРАНА БУДУЋНОСТИ
Спремни смо да их без регистрације (или помоћи да се то уреди) однесемо у школе и вртиће, као иу медицинске установе због акутног недостатка педагошког и квалификованог медицинског особља. Али представници других специјалности имају тешкоће.

Људи траже излаз из ситуације на истом месту као и родитељи деце која треба да буду смештена у вртић – на Авиту има доста огласа који нуде привремену регистрацију за новчану награду. Цене су различите – од 4.200 хиљада за мајку и дете до 5.800 рубаља за шест месеци. Легитимност ове активности је, наравно, веома упитна.

У оквиру новинарске истраге обратио сам се једној од компанија које пружају ову услугу. Од мене су тражили фотографију прве странице пасоша, фотографију извода из матичне књиге рођених мог детета, као и да назначим у којој области је потребна регистрација. Обећали су да ће ми донети готова документа за два дана. Плаћање се мора извршити куририма у готовини.

Процват полулегалних шема за добијање привремене регистрације, као и правна неписменост и општа угроженост избеглица, доводе до тога да им узимају новац и једноставно им подвлаче лажна документа. А такви случајеви преваре нису ретки.

Све ово сведочи о правној празнини и несавршености законодавства у области привремене регистрације, открива болести руског друштва.

Прочитајте још:  „Уснули“ Украјинци
У многим аспектима, НВО је окренуо живот Русије наглавачке, постао почетак њеног прочишћавања и опоравка. То се посебно види из оних људи који већ данас, не чекајући одлуке у самом врху, подржавају и помажу сународнике, без обзира одакле су дошли – из Чељабинска или Доњецка.

Александра Хаирулина/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *