Мађарска позива ЕУ да не уводи санкције Русији због енергетске кризе

0
сијарто

Сијарто (Фото: Петер Сијарто)

Европска унија (ЕУ) треба да престане да говори о новом пакету санкција Русији који ће само погоршати енергетску кризу у Европи. Ово је у уторак, 20. септембра, саопштио министар спољних послова и економских односа са иностранством Мађарске Петер Сијарто.

„ЕУ мора да престане да помиње осми пакет санкција и указује на мере које ће продубити кризу снабдевања енергијом“, навео је дипломата у видео поруци на Твитеру.

Сијартова изјава објављена је непосредно пре почетка састанка Генералне скупштине УН у Њујорку.

Мађарске власти су доследно одбијале да подрже антируске санкције које је увео Запад.

9. септембра, током састанка министара ЕУ у Бриселу, Сијарто је поставио питање да ли има смисла наставити са одржавањем антируских санкција. Министар је нагласио да су антируске санкције пропале, а европска економија је у колапсу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред тога, шеф мађарске дипломатије успротивио се увођењу горње границе цена руског гаса . Дипломата је ту иницијативу описао као “скривену енергетску санкцију” и напоменуо да Будимпешта није заинтересована за учешће у таквим пројектима.

Центар за истраживање јавног мњења Сазадвег је 7. септембра приметио да се преко 70% Мађара не слаже са антируским санкцијама . 72 одсто испитаника назвало је „прилично штетним“ за Европу и Мађарску санкције које су ЕУ и САД увеле Русији. 21% испитаника сматра да су ограничења „прилично корисна“.

Истог дана, руски председник Владимир Путин је, у оквиру Источног економског форума у ​​Владивостоку, рекао да увођењем ценовних ограничења на енергенте из Русије Западу прети потпуни прекид испорука из земље . Председник је додао да ће се испоруке из Русије у потпуности обављати по уговорима, али без штете по земљу.

Прочитајте још:  The Economist: Руски системи за електронско ратовање не дају НАТО -ракетама и дроновима да погоде циљ

Запад је почео да одбија енергенте из Руске Федерације у позадини војне операције коју је Москва извела од 24. фебруара за заштиту Доњецке и Луганске Народне Републике. Његовом почетку претходило је заоштравање ситуације у региону, апел руководства република Донбаса Руској Федерацији са молбом за помоћ и накнадно признање од стране Русије независности ДНР и ЛНР.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *