ЕУ убрзано напредује ка дигиталној идентификацији, валути и биометријским системима за праћење грађана

0

Конзорцијум од шест европских земаља залаже се за нови, дигитални, прекогранични систем плаћања који на крају има за циљ да комбинује ЕУ програм дигиталне идентификације са дигиталним евром.

Пројекат НОБИД (Нордик-Балтик еИД) – који се састоји од влада Данске, Немачке, Исланда, Летоније и Норвешке – подржавају мултинационалне банке, велике технолошке фирме и друге владине агенције из целе Европе.

НОБИД-ова веб страница описује пројекат – који звучи сабласно слично врстама система социјалних кредита које користе земље попут комунистичке Кине – као замисао неизабране Европске комисије.

„Случај коришћења плаћања је препознат као кључни случај коришћења на основу неколико разлога, од којих је један потенцијално проширење на дигитални евро“, тврде они. У својој тренутној фази, пројекат ће вероватно повезати националне банковне рачуне са централизованом апликацијом и деловаће као посредник између банака и трговаца.

Пошто дигитални евро још није уведен и полако покушавају да омогуће његову примену у пир-то-пир оквиру, а такви пројекти могу драстично помоћи да се унапреди коначна имплементација. Фаза прототипа за дигиталну валуту евро коју је издала ЕЦБ могла би да се користи до краја 2023.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тор Алвик, пројектни менаџер конзорцијума, рекао је: „Веома смо узбуђени што ћемо визију ЕУ претворити у стварност и учинити лакшим и доступнијим ИД услуге за све“, ефективно потврђујући везу између ЕУ ДигиталИД система и дигиталног евра.

Европски дигитални идентитет, који се развија од почетка пандемије ковида, интегрише различите аспекте личних идентификатора укључујући изводе из матичне књиге рођених, медицинске документе, банковне рачуне, пореске пријаве, статус образовања и рецепте. Као што је Национални пулс раније известио, циљ ЕУиД-а је да делује као централно тело за идентификацију и за физички и за дигитални свет.

Прочитајте још:  Руски певач поручио содомитима: Својом работом бавите се између себе

Различити конзорцијуми и компаније широм Европе већ развијају бројне пројекте као други слој система дигиталне идентификације ЕУ и проширују његове могућности. Једна компанија, на пример, иПрув, фокусирана је на системе биометријске аутентификације који су патентирали важне биометријске ИД алате које користе различите владе и компаније. Компанија је специјализована за откривање дубоких лажних претњи, аутентификацију без лозинке, препознавање лица, верификацију статуса вакцине и још много тога. иПрув је такође део конзорцијума НОБИД.

Са више услуга интегрисаних на врху ЕУиД-а, расте забринутост због претњи приватности и индивидуалној слободи. С обзиром на развој догађаја који су се десили током ковида, људи широм Европе су искусили велика кршења својих личних слобода – која су била диктирана технократским вођством и на националном и на наднационалном нивоу.

Александар Митић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *