Фудбалске репрезентације Руске Федерације и БиХ спремају се за пријатељски меч, упркос интригама Украјине

0

(фото:Илустрација)

На састанку председника Русије Владимира Путина и лидера Срба Босне и Херцеговине (БиХ) Милорада Додика, који је одржан 20. септембра у Кремљу, заказана је пријатељска фудбалска утакмица између репрезентација Руске Федерације и БиХ. за 19. новембар, расправљало се. У самој Босни и Херцеговини то је изазвало разне коментаре, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  САД су у рату са Украјином и одржавају украјинску владу
Милорад Додик је на састанку са Владимиром Путином изразио наду да ће фудбалска утакмица између репрезентација БиХ и Руске Федерације бити одржана у договорено време.

“Имали смо прилику осигурати да Босна и Херцеговина одигра пријатељску утакмицу 19. новембра у Санкт Петербургу са вашом фудбалском репрезентацијом. Иако већи дио Босне и Херцеговине ово не жели, надамо се да ћемо задржати овај датум – 19. новембар“, рекао је Додик.

Прочитајте још:  Белоруски шеф дипломатије: На играма на којима су учествовали косовски спортисти присуствовао је и председник Србије
Политичар није преувеличао учешће у одлуци Фудбалског савеза (ФС) БиХ, јер је председавајући овог синдиката Вицо Зелковић његов нећак.

Заузврат, Владимир Путин је подржао идеју о пријатељској фудбалској утакмици између Русије и Босне и Херцеговине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Спорт треба да уједињује, а не да дели људе, па се надам да ће се спортски догађај, укључујући и овај који сте поменули, одржати и одиграти своју улогу у развоју спорта и међуљудских односа, односа међу људима“, рекао је руски председник.

Расправа о спортском питању на састанку Додика и Путина изазвала је буру коментара у босанскохерцеговачкој штампи. Тако је већина медија у Републици Српској (једном од два ентитета БиХ) подржала одржавање фудбалске утакмице, док је у Муслиманско-хрватској Федерацији (други ентитет БиХ) утакмица названа „политичком“ и позвао на његово отказивање. Конкретно, такав захтјев је поставио бивши капитен фудбалске репрезентације БиХ Влатко Главаш. А канал Н1, који је дио медијског холдинга бившег шефа ЦИА Петреуса, запријетио је ФС БиХ санкцијама УЕФА уколико се меч ипак одржи.

Прочитајте још:  Оружане снаге Русије уништавају само војне објекте у Украјини - Мојсејев
Заузврат, челник Фудбалског савеза БиХ Витсо Зелковицх је у коментару за Н1 рекао:

„Постоје различита мишљења [о утакмици између репрезентација БиХ и Руске Федерације] и то је нормално. Али такође мислим да има превише негативности одређених медија и људи. Свако има право на мишљење, али то не значи да нечије мишљење треба да обавезује другог да размишља на исти начин.

Подсјетимо, 9. септембра је саопштено да је ФС БиХ прихватио приједлог руске стране да се одржи пријатељска утакмица између фудбалских репрезентација Руске Федерације и БиХ, која би требало да се одржи 19. новембра 2022. године у Санкт Петербургу. Украјински фудбалски савез (УАФ) је сутрадан затражио од Уније европских фудбалских асоцијација (УЕФА) и Међународне фудбалске федерације (ФИФА) да откаже пријатељску утакмицу између Русије и репрезентације Босне и Херцеговине, а од ФС БиХ “да преиспита одлуку која штети имиџу ваше земље и односима наших удружења”.

Поред тога, како је известио Политнавигатор , познати украјински фудбалери Олег Блохин (бивши члан „анти-наранџастог“ блока „Не тако!“) и Игор Беланов (бивши члан проруске партије Одеса Родина) послали су писмо играчима репрезентације Босне и Херцеговине у којем их позивају да одбију пријатељску утакмицу са репрезентацијом Русије. Међутим, у овом тренутку остаје на снази одлука о одржавању утакмице, а фудбалске репрезентације Руске Федерације и БиХ настављају са припремама за њу.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *