У Швајцарској служена римокатоличка миса у дугиним бојама

0

У Швајцарској дана 28. августа 2022. године, 65-годишња Моника Шмид, са два свештеника, ђаконом и још једном женом, служила је римокатоличку мису – Шмид је изговорaла евхаристијску молитву, а свештеник који је предводио литургију преломио је хлеб и подигао евхаристијску чашу. Уз то једно од лица поред носило је симболички орар у дугиним бојама.

Конзервативни католички теолози су оптужили Монику Шмид за кршење канонског поретка по којем лаицима није дозвољено да изговарају евхаристијске молитве, а још мање да мењају текстове које је Црква одобрила или да користе сопствене молитве, као и да незаконито обављају свештеничке дужности.

Чланице католичког женског покрета Гласови вере, које су покренуле онлајн петицију солидарности са Моником и не слажу се са оваквим ставом.
„Са великим изненађењем примамо на знање ову одлуку <…> Папа Фрања више пута упозорава на историзам у Цркви. Погрешно је гледати на учење Цркве као на монолит који треба бранити без нијанси“, наводи се у петицији.

„Свуда у свету Католичка црква не живи по својим правилима. Двоструки стандарди и двоструки живот: од свештеника са љубавницима до свештеника са децом <…> Моника Шмид се не залаже за двоструке стандарде, већ за транспарентност и синодалност“, наглашавају аутори петиције.

БОНУС ВИДЕО:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *