Канада, еутаназија и људска права

0

(фото:ИФН.Њуз)

Канада је несумњиво земља у којој је приступ еутаназији најлакши. Чак је и „иФамНевс” неколико пута покрио то у овим колумнама, а сада све више медија хвата оно што постаје прави аларм .

У тој северноамеричкој земљи, где је такозвано „потпомогнуто самоубиство” легално од 2015, а стварна еутаназија од 2016, две могуће процедуре називају се „медицинска помоћ при умирању” (АМАД). Друга опција је најчешћа и представља 99,9% случајева; 2021. године било је више од 10.000 смртних случајева од еутаназије, што је повећање од око трећине у односу на претходну годину.

Прочитајте још:  Камионџије блокирале и главни гранични прелаз између Канаде и Америке
Поступак еутаназије све више траже особе са инвалидитетом , али без других здравствених проблема; од стране старијих, који се плаше да не буду терет за своје породице; од људи који пате од депресије, којима се не помаже правилно да се изборе са њом; од стране болесних људи који би желели да се излече, а немају финансијских средстава за то, док се средства намењена палијативном збрињавању цинично преусмеравају на „потпомогнуту смрт“.

Нити се чини да ће процес бити преокренут, или барем заустављен, јер се од марта очекује ново „отварање“ постојећег закона у земљи, према којем ће пука ментална болест бити услов за приступ процедурама. Многи посматрачи су забринути због тога, попут Марие-Цлауде Ландри, председнице Канадске комисије за људска права , која наводи да се еутаназија „не може сматрати неизбежном, због неуспеха Канаде да испуни своје обавезе по питању људских права“.

Штавише, већ прошле године, три изасланика Уједињених нација одговорна за праћење поштовања људских права у земљи написала су дугачак документ, представљен у Женеви у Палати нација, у којем су потврдили да је закон Канаде о еутаназији противан Универзалној декларацији . људских права . Џерард Квин, специјални известилац за права особа са инвалидитетом, Клаудија Малер, независни стручњак за права старијих особа, и Оливије Де Шутер, специјални известилац за права особа у неповољном положају, отворено је изјавио да је закон имао „дискриминаторски утицај“ на особе са инвалидитетом и да није у складу са обавезама Канаде да подржава особе са инвалидитетом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

ИФАМ.ЊУЗ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *