Мађарска и званично одбила да подржи енергетске санкције Русији!

0
унију

Петер Сијарто. (Фото: Јутјуб)

Будимпешта неће подржати антируске санкције у енергетском сектору, укључујући и област нуклеарне енергије, јер би то могло нанети штету енергетској безбедности Мађарске, изјавио је министар спољних послова Петер Сијарто у интервјуу за агенцију ТАС С.

“Никада нисмо дали сагласност на било какве санкције за енергетику, које би штетиле нашим интересима, нећемо давати сагласност за такве санкције ни убудуће”, рекао је Сијарто одговарајући на питање да ли ће Будимпешта подржати нови пакет санкција ЕУ.

Истакао је да Будимпешта дефинитивно није сагласна ни са санкцијама за нуклеарну енергију.

“Дефинитивно се нећемо сагласити ни са каквим санкцијама за нуклеарну енергију јер би то опет штетило нашој националној енергетској безбедности. И да будем искрен, не видим зашто би било боље за Украјину ако би наша енергетска безбедност била поништена”, казао је Сијарто.

Такође је изјавио да је руском колеги Сергеју Лаврову рекао да сукоб у Украјини изузетно озбиљно утиче на његову земљу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ми смо веома близу овог рата, физички. Не можемо бити ближе, комшије смо. И сви утицаји рата су изузетно озбиљни по нас. Дакле, сваки дан проведен у рату је огромна штета за Мађарску на много начина. Дакле, ако постоји земља која је заинтересована да се овај рат заврши, то смо ми. Увек сам веома искрен са министром Лавровом по овим питањима. И јуче сам му рекао да су утицаји изузетно озбиљни по нас. Дакле, што се пре заврши, то боље за нас”, рекао је шеф мађарске дипломатије, преноси Танјуг.

На питање шта Будимпешта мисли о могућем решењу сукоба у Украјини, Сијарто се уздржао од елаборирања конкретних корака услова, истичући да је најважније успостављање мира.

Прочитајте још:  Захарова: Примамо к знању да је Србија под притиском гласала у УН

“Мир је решење за све. И зато смо се у суштини од првог дана овог рата залагали за прекид ватре и за покретање мировних преговора”, истакао је мађарски дипломата.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *