Освештан споменик јунацима Миљевине

0

(фото:РТРС)

У Миљевини код Фоче освештан је и свечано откривен, споменик за 104 борца Седмог миљевинског батаљона Фочанске бригаде и 40 цивила погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Надалеко познати по храбрости и одбрамбеним успесима да се и данас истиче да су били чувари “капије источне Херцеговине” и бедема Републике Српске.

Споменик у центру Миљевине, сведочанство је на славне војнике Војске Републике Српске, који су се бранећи вијековна огњишта, окружени непријатељем одазивали на сваки позив. Уклесана су и имена 40 цивла, међу њима и осмогодишњег Петра Тодоровића из села Колун и 16 цивила из Пољица, које су на кућном прагу поубијали припадници тзв. Армије БиХ.

“Хвала свима, и посебно значи што су споменули и оне који нису више са нама, а међу њима Њега Бошковића који је био и председник Борачке организације Миљевина а који нас је нажалост недавно напустио” – каже Милица Аврам кћерка погинулог борца Драгана Вујичића.

Милош Ного, син погинулог борца Милана Нога, додаје да је велика част присуствовати овом догађају овде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Тако ми је драго да су ово урадили и после тридесет година за ове славне војнике” – додао је он.

Прочитајте још:  Туга и ћутање трају три деценије
Миљевински батаљон на почетку рата имао је више од 500 војника који су бранили Српску на херцеговачком ратишту, линијама одбране у Олову, Чајничу, Калиновику, Трнову. Не штедећи животе сваки трећи је погинуо за Републику Српску.

“Међутим, и то је проистекло из свих тих дешавања велика територија, мало војника, али ипак нисмо одустали одбранили смо сваки педаљ земље” – исткао је Срђан Станковић председник Председништва БО Фоча.

Прочитајте још:  Хуманитарац Бранко Антић бије најтежу битку у животу
Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић додао је да су они дали оно највредније за Фочу и Српску, своје животе.

“И не смемо никако да их заборавимо ни њих ни њихове породице” – нагласио је Вукадиновић.

Изградњу споменика помогли су Општина Фоча, Министарство борачко-инвалидске заштите, суседне општине, установе, предузећа и појединци из целе Републике Српске.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *