хил

Кристофер Хил

Амбасада Русије у Београду оценила је данас као непримерену изјаву америчког амбасадора Кристофера Хила о руско-српским односима, поручивши да ће САД „пре или касније” морати да одустану од „неоколонијалних навика и неоправданих амбиција да буду ”светски генерални гувернер”.

У саопштењу прес службе амбасаде Русије се критикује америчка дипломатија која, како се наводи, има задатке да сувереним државама намеће став о ”јединству у русофобији”, замену међународног права ”поретком заснованим на правилима”, повољним само за САД, и задатак ширења – на основу нефер конкуренције – тржишта за америчке енергенте, који свакако заостају за руским природним гасом и у цени и у квалитету”.

Прочитајте још:  Генерални секретар УН Гутереш осуђује напад на Руждија
Амбасада Русије у Београду наставиће, наводи се, контакте са српским партнерима, напоре да се доследно јача билатерална стратешка сарадња у свим областима од заједничког интереса, укључујући дијалог између министарстава спољних послова о широкој лепези актуелних питања.

“Спроводити тај посао – за разлику од Американаца који више воле да диктирају своје услове – и даље намеравамо, руководећи се принципом једнакости, стриктно у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима из 1961. године”, наводи руска амбасада.

Прочитајте још:  САД: Америчка држава Њујорк укинула обавезно ношење маске у затвореним просторима
Амбасадор САД Кристофер Хил изјавио је јуче поводом споразума о консултација МИП Србије и Русије, који је у потписан у Њујорку да нико у овом тренутку не би требало ништа да потписује са Русијом истичући да САД не зна шта тачно подразумева споразум са том земљом те да очекују да ће у наредном периоду добити појашњење у вези потписаног документа, преноси Танјуг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *