Гарсоњере испод 300 евра? НЕМОГУЋА МИСИЈА

0

Студенти ће ове године морати да издвоје знатно више новца за изнајмљивање станова у универзитетским градовима јер цене закупа на тржишту некретнина као да у стопу прате цене квадрата у промету. И док Руси подижу цене рентирања у Београду, ситуација је нешто другачија у Новом Саду и Нишу.

Прочитајте још:  Санирају се последице поплава, поново успостављен саобраћај на прузи Београд–Ниш
Три најтраженије локације у Нишу су центар града, део око тржног центра Делта Планет и око Чаира, где се цене крећу од 300 до 400 евра, каже за Бизнис.рс Андреа Симоновић, агент за издавање некретнина агенције из Ниша.

“Има доста студената који долазе са стране, али су то и даље скромне породице које траже неке приступачније станове. Највише се издају једноипособни станови, а три најтраженије локације су у центру, око Делта Планета, који је сада постао шири центар града, и Чаир. Што се тиче цена за издавање, једноипособан лепо сређен стан креће се од 300 до 350 евра, а некретнине са гаражним и обезбеђеним паркинг местом иду и до 400 евра месечно” – истиче Симоновић.

Прочитајте још:  Вучић сутра на Фејсбуку одговара на питања грађана
Како каже саговорница, ове станове данас углавном изнајмљују млади парови који се издвајају из заједнице и одлучују да започну заједнички живот. Ипак, она подвлачи да је Ниш студентски град одувек био и да ће то и остати.

– Родитељи су приморани и пристају на ове цене кирија, које су евидентно скочиле. Продаја некретнина подигла је цену изнајмљивања. Квадрат у Нишу иде од 1.500 евра па навише. Људи када купе стан једноставно не могу да га издају по мањој цени, па су кирије од 300 до 400 евра сада постале уобичајене и нормалне, а ако се нађе неки јефтинији стан од 200 евра то је премија – додаје Симоновић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На питање на којим локацијама и да ли се уопште у Нишу могу наћи јефтинији станови, она каже да је то врло тешко и да је евентуално могуће наћи стан у кући за око 200 евра у насељима као што су Дурлан, Доња Врежина и Ледена стена.

Драган Рабатић, извршни директор агенције “Солис некретнине” из Новог Сада, каже да су целокупна дешавања на тржишту некретнина довела до благог скока за изнајмљивање.

– То се, рецимо, најтипичније види кроз рентирање неке гарсоњере или малих станова, који су у неком протеклом периоду коштали од 200 до 250 евра, а сада већ иду до 300 евра. На тржишту, наравно, има и луксузних станова који су увек имали више цене кирија, али оно што је било негде и најтраженије скочило је процентуално за неких 25 одсто – истиче он.

Прочитајте још:  Нове мере владе: Викендом забрана кретања после 15 часова
Рабатић каже да оно што је важно за тржиште некретнина у Новом Саду јесте да нема “најезде” Руса, о чему сви сви причају, тако да то не ремети драстично ситуацију.

– У последњих годину-две, током пандемије коронавируса, била је мања потражња од стране студената, сада је то враћено на неки нормалан ниво – подвлачи он.

Рабатић истиче да је тржиште некретнина у Новом Саду специфично и да у овом граду не важи прича о томе да је локација одређујући параметар за цену.

– Нови Сад је сигурно тржиште на ком то више не важи, ни када је у питању закуп, ни када је у питању продаја. Нови Сад је променио физиономију и све је близу, надохват руке, па локација више није пресудна да би нешто било скупо, мање или више тражено. И сами студенти иду ка томе да добију адекватан простор који им одговара, а да ли је то близу факултета или мало даље није одлучујуће, јер је Нови Сад тако позициониран да по локацијама јако тешко можете да направите зоне и категоризацију – закључује Рабатић.

На најтраженијим локацијама у Београду немогуће наћи стан испод 500 евра

Прочитајте још:  Жалба из Хрватске Европској комисији: „Србија присваја нашу културну баштину“
Када је реч о Београду, тренутно су најтраженије локације центар, Стари град, Дорћол и цео Нови Београд. Потражња је већа од уобичајене због великог прилива Руса у главни град, каже за Бизнис.рс Бранка Тодоровић, власница агенције Беостан, која се већ 21 годину бави искључиво рентирањем станова.

– Руси подижу цене некретнина за издавање, а највише се траже једноипособни и двособни станови на овим локацијама. Цене се крећу од 500 до 1.000 евра. Наши траже гарсоњере од око 200 евра, што је готово немогуће наћи. Ми тренутно у понуди немамо ништа испод 400-500 евра – истиче Тодоровић.

На питање шта је решење за студенте који су у потрази за смештајем по некој јефтинијој, пристојној цени, она каже да се некретнине испод 400 евра евентуално могу наћи на Миријеву, Звездари, Миљаковцу, Канаревом брду, Чукарици…

– Када причамо о најтраженијим локацијама, попут центра, Дорћола и Новог Београда, цене су у односу на прошлу годину скочиле скоро дупло. Студентима углавном преостаје да буду упорни у тражњи и да гледају друге локације.

Директно.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *