Лукашенко: Мир у Украјини може бити постигнут за неколико дана

0

Лукашенко (Фото: РИА)

Мир у Украјини може се постићи за неколико дана ако то Европљани искрено желе. Ову изјаву дао је председник Белорусије Александар Лукашенко на церемонији уручења акредитивних писама амбасадорима других земаља.

Прочитајте још:  Минхен: Масовне демонстрације против испоруке тенкова Украјини
Шеф државе је истакао да Минск увек излази са мировним иницијативама и сматра „сукоб братских народа огромном трагедијом“, „последицом стратешких интрига и највећом глупошћу, пре свега западних политичара“.

„Данас се много говори о овом сукобу. Истовремено, многи људи кажу да би желели мир на овој земљи. Посебно Европљани, јер је овај сукоб у нашем европском дому. А ако Европљани то искрено желе, мир се може постићи за неколико дана. Још једном то изјављујем и упозоравам Европљане: размислите још једном и учините све да осигурате мир на овој земљи“, позвао је белоруски лидер.

Лукашенка је истакао да се Белорусија искрено трудила свим силама да спречи сукоб. „И нема потребе да нам данас замерате коагресију или нешто друго. Били смо, јесмо и бићемо заједно са нашом Русијом. Имамо ближи савез са Русијом него са НАТО блоком. Шта хоћеш од нас? Али истовремено поручујемо да се нећемо борити у Украјини. Хајде да сарађујемо мирно. Украјинци немају шта да замере Белорусији. Ми, Белоруси, немамо шта да замеримо. Нисмо ми започели сукоб са Украјином. Управо су они пред западним силама и Америком затворили небо за пролаз наших авиона и прогласили економску блокаду Белорусије“, истакао је шеф државе. – Зашто се сад вините и нешто захтевате од нас? Свештено испуњавамо наше договоре са Русијом. А пре сукоба су сви у НАТО-у, а штавише, у Америци знали за то. Али никога нисмо убили и нећемо никога убити.”

Раније је Лукашенко више пута назвао сукоб у Украјини последицом деловања западних политичара. Тако је средином септембра рекао да САД гурају Европу у војну конфронтацију са Русијом у Украјини. „Они не крију своје планове. Уговори су већ потписани за године. Односно, Украјина ће бити уништена до темеља. А циљ је истовремено и слабљење Русије и уништење Белорусије“, рекао је председник.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Пригожин изнео детаље учешћа сина Дмитрија Пескова у јединици Вагнера
По његовом мишљењу, Запад је развијао стратешке планове за напад на Русију. Он је оптужио Украјину за провокације и покушаје удара на белоруске војне објекте.

Руски председник Владимир Путин такође сматра да је Запад заинтересован за распиривање сукоба на простору ЗНД. Москва је више пута изјавила да западне државе забрањују Кијеву да води мировне преговоре.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *