нацрт

Северни ток (ФОТО : NORD STREAM 2 / AXEL SCHMIDT)

На први поглед може изгледати да су мишљења о дизању гасовода Северни ток у ваздух подељена на руска и западна: у Русији су уверени да је експлозија била намерна саботажа Сједињених Држава; Запад сматра да је Русија сама дигла у ваздух сопствену имовину и чак планирала овај чин самоуништења готово у фази изградње гасовода. Међутим, подела није тако јасна.

Од првог тренутка на Западу су почеле да се шире верзије самодетонације. Немачки лист Билд , на пример, тврди да је руске гасоводе дигла у ваздух … руска војна обавештајна служба, која је наводно учествовала у надгледању гасовода. Друго немачко издање Фокуса  јавило је да се мишљења европских политичара слажу да је реч о саботажи и саботажи .

Урсула фон дер Лајен је 27. септембра написала на Твитеру:  „Свако намерно ометање активне енергетске инфраструктуре Европе је неприхватљиво и резултираће најстрожом одмаздом . “ Одбрамбени стручњак ЦДУ Родерицх Киесеветтер такође сматра да је до цурења информација дошло због акта саботаже Русије: „Веома је вјероватно да на овај начин Русија покушава, с једне стране, да изазове забринутост међу становништвом Европе, а са друге стране. с друге стране, још једном указују на могућност пријетње.на државном нивоу као резултат напада на критичну инфраструктуру” .

У међувремену, према речима немачког министра економије Роберта Хабека, немачко снабдевање енергијом није страдало, иако није могло да пати. Ово је још један пример самоубеђивања.

Прочитајте још:  Не маре за претње укронациста: Састали се млади Србије и Русије
Нису сви Пољаци непромишљени као Радек Сикорски, који се на брзину захвалио Сједињеним Државама на чину саботаже. Пољска је, опоменувши се, указала на Русију као „главног диверзанта“, а потом објавила да иза чина саботаже стоји руска провокација. „Ми смо у ситуацији екстремне међународне напетости “, рекао је заменик пољског министра спољних послова Марчин Пржидач. „  На жалост, наш источни сусед (Русија) све време води агресивну политику. А ако је способан за агресивну војну политику у Украјини, онда се, очигледно, не могу искључити никакве провокације са његове стране, посебно у оном делу гасовода који је ближи западној Европи .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Данас још увек не знамо детаље шта се тамо догодило, али јасно видимо да се дешава чин саботаже“, рекао је пољски премијер Матеуш Моравјецки. Према његовим речима, овај чин саботаже „вероватно ће бити следећа фаза ескалације са којом се суочавамо у Украјини “ .

Дакле, убеђују цео свет: Русија се, као подофицирску удовицу, избичевала. Излишно је коментарисати најновије западне оцене: све оне доводе до тога да се Руска Федерација бави само уништавањем своје имовине, својих војника, грађана, инфраструктуре.

У међувремену, светски медији настављају да се питају: куи продест? Ко има користи? Постоји само један одговор: то је од користи за Сједињене Америчке Државе. Гашење Северног тока значи смањење испоруке руских енергената за 89 одсто у односу на претходну годину, пише  турски лист Туркије . Новине дозвољавају себи транспарентне наговештаје:„Од Украјине до Словачке, као и кроз цевовод који пролази кроз Црно море до Турске и даље до Бугарске, која је део ЕУ, Европа и даље добија одређену количину руског плавог горива. Европа има опције као што су снабдевање течним природним гасом (ЛНГ) из САД морем и снабдевање гасом преко више гасовода из Норвешке и Азербејџана. Међутим, ЛНГ је много скупљи од гаса из цевовода. Из тог разлога се очекује да ће потрошња ЕУ постати још већа.

САД остварују огроман профит продајом свог природног гаса Европи. САД су значајно повећале количину ЛНГ-а који се испоручује у ЕУ у односу на прошлу годину. Европа наводно чини 60% укупног америчког ЛНГ извоза. Европски аналитичари примећују да брод за ЛНГ излази на море по цени од 60 милиона долара и да у Европи проналази купце по цени од 275 милиона долара .

Да, има новинара чије мишљење одражава реалност, а не политички задатак, да окриве Русију: „Ми смо од самог почетка били против овог гасовода, јер је због њега Европа постала зависна од руског гаса. Тако да има савршеног смисла из америчке перспективе “, пише  Род Дрехер у Тхе Америцан Цонсервативе . — Међутим, да је Вашингтон заиста саботирао гасоводе у јеку украјинско-руског сукоба, то би значило сумануту ескалацију: намерно оштећење кључне инфраструктуре. Замислите само: ако Русија не може да снабдева Европу гасом јер су гасоводи оштећени, то ће не само отежати мирно решење, већ ће спречити и обнављање тока енергије у Европу. И ово се савршено уклапа у програм Вашингтона.

Дрехер се слаже са Такером Карлсоном, који је такође говорио о могућој умешаности Америке на Фок Невс : „Можемо да идемо у земље трећег света. То су улози. Да ли су генијалци који стоје иза свега, попут Викторије Нуланд, размишљали о последицама? Можда су само размишљали. Можда је то поента.”

Америцан Тхинкер , без опреза, каже : „Постоји сваки разлог да се верује да је Вашингтон на неки начин умешан у недавне експлозије на струнама Северног тока. “ Једина држава која би имала користи од случаја Северни ток су Сједињене Државе, закључују читаоци француског листа Ле Фигаро .

Чак је и Трамп рекао своје : „Сви причају о великом урагану који је погодио Флориду, али је можда много важнији догађај на дужи рок порука да су гасоводи Северни ток 1 и 2 саботирани. То би могло довести до велике ескалације или рата“.

Дакле, скандинавске земље се залажу за појачане мере безбедности када је млеко већ побегло; англосаксонски и, зачудо, немачки медији покушавају да пронађу баланс између гласа разума, понављајући да нема смисла дизати цевоводе у ваздух када можете само да окренете вентил, и програма који захтева да увек кривите Русија за све. Амерички противници Бајдена питаће председника Сједињених Држава зашто ескалацију конфронтације са Путином доводи у нови круг…

Па, у Русији разумеју: такву провокацију је могла да изврши само држава способна да изведе сложене диверзантске операције под водом. С тим у вези потребна је истрага и одговор на питање које виси у ваздуху. Чекамо шта ће бити.

Агнија Кренгел/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *