Нове обмане организацијe “28. јун”: ПОМОЋ ЗА СРБЕ ДАЛИ АЛБАНЦИМА НА КОСМЕТУ?

0

Дa ли прикупљена помоћ стигне до оних којима је намењена, да ли су донатори обавештени колико новца је прикупљено и где је потрошен, само су нека од питања на која “28. јун” никада, ни после многих спроведених акција, није одговорио.

Ова хуманитарна организација је последњих недеља доспела у жижу јавности због прикупљања помоћи за бесплатну операцију малог Павла Димитријевића из околине Крушевца, о чему су “Новости” већ писале.

Хуманитарци, међутим, и поред званичних изјава објављених у нашем листу из Универзитетске дечје клинике “Тиршова” да помоћ за операцију расцепа усне није потребна, пошто је у Србији бесплатна, и даље у својим објавама на друштвеним мрежама обмањују доноре.

Организација којом руководи Филип Филипи се од оснивања, у јуну 2011. представља као Chicago-based Serbian anti-defamation group, односно као антиклеветничка српска организација, са седиштем у Чикагу. Од почетка постојања покренули су и страницу на друштвеној мрежи “Фејсбук” која је у кратком временском периоду окупила велики број људи, а и данас велики део своје активности спроводе искључиво на друштвеним мрежама.
Филипи у почетку није имао званично регистровану организацију, али му то није сметало да почне са прикупљањем новца за акцију под називом “Бој за Косово – Ми смо са вама”, и то најпре продајом своје песме “Косовка” путем интернета, а донације су стизале и на рачун Српске православне омладинске организације из Аустралије. Новац је, такође, прикупљан и продајом постера, беџева, и наруквица, а све кроз приватан рачун Филипа Филипија. Ни тада, као ни данас у акцији за малог Павла, није познато колико је новца прикупљено.
Песму “Косовка” промовисао је путем “Јутјуб” канала и само за две недеље од покретања акције, у новембру 2011. бројним медијима проследио је информацију о помоћи. У неким текстовима Филипи наводи да ће она бити испоручена угроженим породицама на Косову и Метохији, а у другим Дому здравља у Грачаници. Већ у јануару следеће године, на електронску пошту бројних српских организација у дијаспори стиже мејл “28. јуна”, потписан од стране Филипа Филипија, у коме он појашњава како је његова организација преузела контејнер са медицинском опремом и лековима у вредности од 300.000 долара у САД, али да постоји проблем са Еулексом и царином Приштинских привремених власти и позива друге организације да донирају средства за транспорт овог контејнера у Грачаницу, пошто су они исцрпли скоро сва средства која су прикупили у својој кампањи.

Прочитајте још:  Више од 100.000 Шиптара напустило Косово и Метохију од 2021. до данас!

Крајем марта 2012. у медијима одједном почињу да се појављују нови написи о акцији “28. јуна” у којима је помоћ добила драстично већу вредност, више од 1,5 милиона долара! Како и на који начин је пошиљка за Грачаницу за два месеца утростручена никоме није било јасно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ову недоумицу разрешио је тада Милош Шупица, познати српски родољуб, потврђени хуманиста и добротвор, који са својом организацијом “Спасимо српску децу” пуних 17 година помаже Србима у свим крајевима бивше Југославије. Он је био један од главних донатора Филипијеве хуманитарне акције и врло брзо је демантовао овај износ. Његову сумњу, како је рекао за портал “Корени”, изазвала је бомбастична вест у српским медијима, у којима су се средства која су “студенти-хуманисти” прикупили представљала седам пута већом. И не само то, као учесник, Шупица је знао тачан износ донације (225.000 долара), па се озбиљније заинтересовао због чега организатори преувеличавају хуманитарни допринос.

Тада, међутим, сазнаје још и да је Филипијева организација “28. јун” помоћ упутила Медицинском центру на Косову, којим управљају Албанци, уместо Клиничко-болничком центру у Грачаници.

Шупица се тада обратио медијима писмом, у ком је објаснио како је изманипулисан и како је, ништа не сумњајући, “учествовао у помоћи шиптарском Косову”, верујући да се “28. јун” уистину бори за српско Косово. У његовом писму налазио се и мејл директора КБЦ Грачаница, проф. др Стојана Д. Секулића, у ком тврди да српска болница у Грачаници није добила било какву помоћ од “студентске” организације “28. јун”.

Филипи је, по свему судећи, јако добар у маркетиншким водама и знао је праву вредност пошиљке, али је свесно представљао много већом. Наиме, листе потрошног материјала, које су саставни и обавезни део сваке хуманитарне пошиљке, послате су му тада из компаније која је трговала таквим материјалом и стриктно му је наглашено да се све мора прегледати, пребројати и забележити рок истека. Ако је рок истекао, није смео да се шаље у Србију, а уколико је добар, односно може да се користи још најмање две године, онда таква пошиљка вреди 225.000 долара. Ова процена је била установљена од компаније која тргује таквим материјалом. Филипи је, како су тврдили из организације “Спасимо српску децу”, све то знао, али се ипак поиграо бројкама.

Прочитајте још:  "Болан зуб у вилици НАТО-а": стручњак о распоређивању руске војне базе у Србији

НА ПОЧЕТКУ – НЕЛЕГАЛНО

У време прикупљања и слања помоћи Грачаници “28. јун” није био регистрован као организација у Аустралији, Канади нити у САД. Они су планирали да постану легално регистровани, али тек идуће 2013. године у јулу месецу, што су и урадили, али само у Канади. У међувремену, они и њихови сарадници су радили илегално, противзаконски, барем што се тиче Америке.

ДОБИЈАЛИ ПОДРШКУ И ПОЗНАТИХ

Филипу Филипију, у његовој хуманитарној активности, својевремено су се придружили и бројни српски спортисти, уметници и пословни људи. Међу њима су и позната имена, попут Владе Дивца, Ане Ивановић, Милорада Чавића, Марка Јарића …

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *