О покушајима отварања фронта борбе против Русије на Северном Кавказу

0

Кавказ (Фото: AP Photo / Abbas Atilay)

Кијев позива становнике руског Кавказа да организују масовне немире

Након објављивања делимичне мобилизације у Руској Федерацији 21. септембра, напори Центра за информационо-психолошке операције (ЦИПСО) Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине, који делује под контролом ЦИА-е, усмерени су на гомилање протеста у низу конститутивних ентитета Руске Федерације.

Много пре почетка НМД-а, активности субверзивних центара у Кијеву, Дњепропетровску, Одеси, Лавову и другима биле су усмерене на стварање узбуђене атмосфере у регионима и великим градовима Русије. Телефонске преваре и тероризам, гајење криминалног садржаја на друштвеним мрежама, ширење панике – све је то после 24. фебруара, после малог смиривања у почетку, добило нову снагу. Дан након почетка мобилизације, 22. септембра, Зеленски се обратио „народима Кавказа“ са апелом „да не учествују у срамном рату“.

Непријатељ посебну пажњу посвећује Севернокавкаском федералном округу, а посебно Републици Дагестан. Покушаји настављају да повећавају незадовољство јавности, делом због недостатка и недоследности пристиглих информација, зачињених гласинама, неразумевања циљева СВО, као и кварова у раду локалних власти и војних канцеларија. Акценат је стављен на акутну перцепцију неправде од стране жена, младих, активиста етно-сепаратистичких и конфесионалних удружења. Посебност неколико релативно малобројних, али бучних акција је рад обучених провокатора који настоје да на видео снимку сниме „кршење права цивила од стране полиције”.

Тако су средином прошле недеље у неким родитељским разговорима у Дагестану непознати људи позвали на митинг против мобилизације мајки студената, односно малолетница. Мештани села Бабајурт су 22. септембра блокирали савезни аутопут и дошли у локалну војну канцеларију да се изјасне против регрутације. Неки становници су 25. септембра покушали да блокирају пут између Махачкале и Хасавјурта и даље преко Чеченије и Ставропоља ка Украјини. Разлог за немире у кумичком селу Ендиреј са 8 хиљада становника био је истовремени позив 110 мушкараца. Истовремено, у Махачкали, у близини Позоришта лутака, одржан је недозвољени митинг против мобилизације и СВО, који су грађани у шали назвали „митингом кијевских марионета предвођених Карабас-Барабасом Зеленским“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Облици агитације су по много чему идентични методама „Белог Мајдана” 2020. године, а информативна подршка је у стилу НЕКСТА канала . Карактеристика Дагестана била је позивање на верску реторику. Сугерише се да би „витезови огртача и бодежа“ из Кијева и Вашингтона могли да рачунају на подршку неког од овдашњих грађана, индоктринираних радикалним погледима на период немира 1990-их. Публикација Еурасиа Даили даје пример позива расутих преко гласника становницима села Гимри, округ Унцукулски, познатог по својим борилачким традицијама, „мале домовине“ имама Шамила: „Бели цар је уништио ваше претке током година Шамиловог живота, убио ваше очеве и браћу под Путином, а сада сте „Белом цару” потребни као топовско месо у још једној кланици коју је покренула Русија. Име легендарног вође планинара Кавказа, који се борио против Русије, помиње се и у специјалном видео-снимку који је припремио кабинет председника Украјине.

Канали „мреже“ контролисане из Кијева, као што су „Јутарњи Дагестан“ (направљен у марту 2022, драматично повећао претплатнике после 21. септембра), „Имамат Кавказ“, „Подрум Дагестана“, „Хигхландер“ и мањи, емитују марке кијевске пропаганде, реплицирају позиве становницима републике да припреме дрва за огрев, гуме, оружје и фокусирају се на саботаже на железници. Повремено се чују апели становницима села и удаљених насеља. Адресати неких провокативних апела су људи из Дагестана који живе у великим руским урбаним агломерацијама. Тактика је једноставна: молитве и верске песме помешане са позивима на насиље и злочин.

Међу организацијама које делују у овој мрежи је и чеченска сепаратистичка група 1АДАТ, овде можете видети и обојену зелено-бело-зелену „заставу слободног Дагестана“. Према каналу Рибар Телеграм , посебна пажња је посвећена демонизацији полицајаца ( телеграмски канал Тхе Фаце оф Манкурт , настао на дан када су акције лансиране ).

Прочитајте још:  ПРОРОЧАНСТВА НИКОЛАЈА ДАНИЛЕВСКОГ: поводом 200-те годишњице „оца руске политичке мисли“
Према речима посланика Државне думе, родом из Хасавјурта Б. Хамзајева, „након почетка делимичне мобилизације, више од 70.000 бот налога са проукрајинском агендом постало је активније, и то само на Северном Кавказу .

„Ако је било чињеница да су мобилисани они који нису на списку, укључујући студенте, вишедетне очеве са малом децом, момке који никада нису држали митраљез у рукама, то би требало одмах исправити “, рекао је начелник Дагестан Сергеј Меликов. З. Алхасов, шеф одељења шефа Републике Дагестан за унутрашњу политику и локалну самоуправу, разрешен је дужности. Руководство републичког МУП-а врши провере о свим чињеницама о евентуалној злоупотреби овлашћења од стране полицијских службеника на недозвољеним скуповима. Као резултат тога, било је могуће спречити раст протеста и њихово „скалирање“, идентификују се лидери и екстремистичке ћелије. Државна ТВ и радио-дифузна компанија „Дагестан“ је 30. септембра објавиласнимци притварања администратора „протестне“ јавности, за које се испоставило да су држављани Украјине, као и организатора „протестних“ акција против мобилизације (код куће су неки имали молотовљеве коктеле, ножеве лептире, итд.). И истог дана, телеграмски канал Воскход Ислам објавио је извесну „сверуску акцију муслимана против рата и геноцида над муслиманима“; Муслимански верници у већим руским градовима позвани су да протестују против делимичне мобилизације после молитве петком; још један апел упутио је и кијевски квартфирер који је позвао становнике руског Кавказа на масовне немире.

Прочитајте још:  ЕУ није центар универзума. Русија неће тражити од ЕУ да јој укине санкције, јер има довољно својих залиха и алтернатива
Протест за сада нема значајнијег одјека, али покушаји да се понови биће настављени у агресивнијим облицима ако се неуспеси на подручју Новог светског поретка продуже.

Дмитриј Нефедов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *